Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een woning nog altijd in jaren twintig-stijl.

Huis. Alles in het huis van Mark Davids (43) komt uit de eerste helft van de twintigste eeuw, zelfs de stopcontacten. Hij voelt zich prettig bij de lifestyle, de spullen, de kleren, de kunst en de muziek uit die tijd. Zijn vriendin ook. Hij leerde haar kennen via Facebook (een laptop en mobiele telefoon heeft hij wel) en nadien kwam ze bij hem wonen. Ze komt uit Frankrijk en ook zij draagt alleen maar kleren uit de jaren twintig en dertig.

Veiling. Davids heeft alles verzameld via veilingen, vlooienmarkten, via internet en rommelmarkten. Hij zag twintig jaar geleden een documentaire over Rotterdam in de jaren twintig en dertig en „alles sprak me aan. Zo wilde ik ook leven.” Dat doet hij nu al heel lang – zelfs zijn vakantiehuis op het eiland Marken is uit 1900. Hij leest geen krant, alleen kranten uit de jaren twintig en dertig. Hij kijkt geen televisie, maar gaat naar Charleston feesten in Nederland of Duitsland. Hij heeft een fiets uit 1939. „Er zijn een paar honderd mensen in de wereld die leven zoals wij.”

Kostuum. In zijn twee huizen worden weleens opnames gemaakt voor kostuumdrama’s. Verder verdient hij de kost in het Rijksmuseum waar hij opleidingen geeft aan de beveiligers. Alleen tijdens het werk draagt hij een uniform.

Van IKEA: Niets.

Bij brand meenemen: „Ik denk mezelf. En misschien een oude telefoon uit 1923. Dan kan ik nog in contact blijven met iedereen.”

Frederiek Weeda