Weerwaarschuwing voor vrijwel het hele land

Er kan overal, met uitzondering van Zeeland en de Wadden, tot vanavond onweer voorkomen.

Een ondergelopen straat in Arnhem, eerder deze week.
Een ondergelopen straat in Arnhem, eerder deze week. Foto Danny van den Berg / ANP

Vrijwel het hele land krijgt vrijdag te maken met stevige onweersbuien. Voor alle provincies, met uitzondering van Zeeland en de Waddeneilanden, heeft het KNMI code geel afgekondigd. In Limburg geldt bovendien een waarschuwing voor dichte mist.

Volgens het KNMI kan er plaatselijk veel regen in korte tijd vallen. Daardoor zou wateroverlast kunnen ontstaan. Ook kan er hagel vallen en kunnen er windstoten voorkomen.

De waarschuwingen gelden tussen 14.00 uur en 22.00 uur. De mist in Limburg is naar verwachting rond 10.00 uur opgelost.

Code geel houdt in dat er minstens 60 procent kans is op gevaarlijk weer, is te lezen op de site van het KNMI:

“Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is.”

Weg en spoor

De NS verwacht niet dat het slechte weer zal leiden tot problemen op het spoor. De vervoerder heeft wel scenario’s voor gevaarlijk weer liggen, maar die zijn vooral gericht op winters weer, laat een woordvoerder weten. Voor code geel en de zwaardere code oranje gelden geen speciale protocollen. Ook de ANWB verwacht niet dat het weer tot grotere problemen op de weg zal leiden dan de afgelopen dagen.

De tekst gaat verder onder het filmpje.

De regen leidt al de hele week tot problemen in grote delen van het oosten van het land. In Duitsland zijn er door het noodweer tien doden gevallen. Het Louvre in Parijs is uit voorzorg dicht en brengt kunstwerken in veiligheid.