Waarom Dionne Stax trending werd in Gaza

Dionne Stax droeg tijdens een journaaluitzending een blousje met een keffiyeh-motief. Palestijnen zien het als een steunbetuiging.

De blouse van Dionne Stax is nieuws op de Palestijnse site Alquds.com.
De blouse van Dionne Stax is nieuws op de Palestijnse site Alquds.com. Foto screenshot Alquds.com

Dat de kledingkeuze van nieuwslezers nog wel eens voor ophef kan zorgen, dat is bekend. Gisteren was het de beurt aan Dionne Stax, die vanwege haar blouse plotseling viral ging in Gaza.

Het motief van de blouse die Stax droeg tijdens het journaal van 09.00 uur van afgelopen woensdag lijkt namelijk op dat van een keffiyeh, een traditioneel Arabisch hoofddeksel dat de afgelopen decennia een symbool is geworden van het Palestijnse nationalisme.

Verschillende Palestijnse sites zagen in de blouse een solidariteitsbetuiging. Zo schrijft de site Alsiasi News dat “de presentatrice van het belangrijkste journaal van Nederland het Palestijnse keffiyeh-motief draagt”. En de site Alquds.com schrijft:

“Activisten hebben de foto op sociale media geplaatst en hebben op het belang ervan gewezen dat een nieuwslezeres een Palestijnse keffiyeh-print als shirt draagt. Het is belangrijker dan politieke toespraken of officiële bezoeken aan Europa.”

Frederick Mansell, de journalist die als eerste op Twitter sprak van de ophef, zegt dat het volgens zijn fixers groot nieuws was.

“Ik zoomde in op de foto en vroeg: “Hoe kom je hieraan? Is dit groot in Gaza?” “Ja”, zei de fixer. “Iedereen deelt het op Whatsapp. Het staat op nieuwswebsites. Het betekent veel voor ons.” Hij zei dat het veel gedeeld werd. Het stond volgens hem op alle populaire nieuwsuitzendingen en pagina’s. Volgens hem wist 70 procent van Gaza hierover.”

Opzet of niet?

Wel vragen veel mensen zich af of er van opzet sprake is van de nieuwslezeres. Een van de fixers van Mansell, Sarhan Abu Kalloub, vertelt over de verschillende meningen omtrent de blouse:

“Veel mensen vragen zich af wat ze ermee bedoeld heeft. Het is erg zeldzaam dat zoiets gebeurt. Sommigen zeggen dat het geen waarde heeft. Anderen zeggen dat dit meer doet dan bezoeken aan Palestina van Europese leiders of politici. Maar sommigen zeggen ook dat het per ongeluk was, en niet bewust. Gewoon een fashionkwestie, dat ze het gewoon een mooie blouse vond. Ze vond hem ergens op de markt en heeft hem toen aangetrokken.”

Afgaande op Stax’ Twitteraccount heeft ze de blouse niet bewust aangetrokken. Het enige wat ze er op Twitter over zegt is van welk merk het blousje is, nadat iemand haar complimenten over het kledingstuk heeft gegeven.