KNVB mag volgend jaar in Nederland ‘live’ gaan testen met inzet videoscheidsrechter

None
Foto ANP

Voetbalbond KNVB mag waarschijnlijk begin volgend jaar voor het eerst ‘live’ gaan testen met een videoarbiter. Nederland behoort tot de zes landen die door wereldvoetbalbond FIFA zijn uitgekozen om de meerwaarde van een videoscheidsrechter verder te onderzoeken. In Australië, Brazilië, Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten wordt de komende maanden ook getest met een scheidsrechter die met hulp van camerabeelden de arbiters op het veld kan helpen bij wedstrijdbepalende situaties.

De KNVB vervult een voortrekkersrol in het onderzoek naar het nut van een videoarbiter. De afgelopen drie seizoenen werd in Nederland op de achtergrond al getest, zonder dat de veldscheidsrechter ook daadwerkelijk werd geholpen door de arbiter die achter de beeldschermen zat. Waarschijnlijk gaat dat vanaf begin volgend jaar wel gebeuren. De KNVB wil de videoassistenten eerst inzetten in het bekertoernooi en vervolgens ook in de play-offs. (ANP)