Vestia: 7 verdachten voor de rechter

De rechtszaak rond de grootste woningcorporatie begint maandag

None
Foto Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie vervolgt zeven verdachten in de zaak rond het derivatenschandaal bij woningcorporatie Vestia. Dat blijkt uit de dagvaarding die donderdag is vrijgegeven.

Met 90.000 woningen was Vestia de grootste corporatie van Nederland. In 2012 viel de corporatie bijna om door miljardenspeculatie met derivaten (rentecontracten).

Kasbeheerder Marcel de V. van Vestia en tussenpersoon Arjan G. van adviesbureau Fifa Finance verdienden samen circa 20 miljoen euro provisie. Toen de rente daalde door de eurocrisis eisten de banken meer onderpandbetalingen van de woningcorporatie. Na onderhandelingen met internationale banken kocht Vestia de derivaatcontracten uiteindelijk af voor 2 miljard euro. De corporatiesector moest daarvan 675 miljoen betalen.

Justitie verdenkt hoofdverdachte Marcel de V. van het heimelijk aannemen van ongeveer 10,4 miljoen euro, waar hij wel belasting over betaalde. Zo’n 7,4 miljoen euro ging op aan de verbouwing van zijn woonboerderij in Hazerswoude-Dorp, zijn hypotheek, exclusieve wijnen, kleding en een geluids- en beeldinstallatie.

De tweede hoofdverdachte, Arjan G., wordt verdacht van het betalen van ruim 9,2 miljoen euro aan Marcel de V. Tussenpersoon Arjan G. gaf zichzelf in 2012 aan bij de politie toen het schandaal in de media was gekomen. Hij heeft de zaak ook opgebiecht tijdens de Parlementaire Enquête Woningcorporaties (2012-2014).

De ex-echtgenote van Arjan G. wordt vervolgd voor het aannemen van een deel van het geld. Ook de vader van Arjan G. wordt vervolgd omdat hij volgens justitie een Zwitserse bankrekening voor zijn zoon opende om daarop circa 3 miljoen euro te stallen.

Leroy van D., oud-compagnon van Arjan G., heeft volgens justitie bijna 2,7 miljoen euro verdiend aan de derivaten. Ook Oud-Fortis bankier Jako G. wordt vervolgd; hij nam de rol van Arjan G. als bemiddelaar in 2011 over. Jan-Hein G. van bureau Censum in Lelystad, die met Fifa samenwerkte, zou volgens justitie een half miljoen euro hebben aangenomen. Zijn bureau is eveneens gedagvaard.