Van Rey: geen zonde, dus ook geen berouw

Tranen bij politicus Jos van Rey aan het eind van zijn rechtszaak. „Er is geen euro onrechtmatig in mijn portemonnee gevloeid.”

Normaal heeft Jos van Rey graag het laatste woord. Gisteren had hij er, als verdachte in de corruptiezaak tegen hem, recht op. In de voorbereiding had Van Rey „al snel tien A4’tjes volgetikt”. Dat kon niet de bedoeling zijn, begreep hij zelf ook wel. Dus liet hij gisteren veel weg. „Dat materiaal is nog bruikbaar voor mijn boek”, kondigde de politicus aan. Ter zitting hield hij het bij vijf A4’tjes.

Een paar keer vocht hij tegen de tranen, onder meer toen hij zei „al bijna vier jaar sociaal-maatschappelijk en financieel veroordeeld” te zijn. Na al zijn „publiek geprezen dadendrang voor mens en samenleving”, ervoer hij nu de keerzijde van dat succes: „verpletterd worden door het Openbaar Ministerie”. De oud-wethouder van Roermond en ex-senator van de VVD, nog altijd lid van de Roermondse gemeenteraad en Provinciale Staten van Limburg, wordt verdacht van corruptie, witwassen, stembusfraude en schending van zijn ambtsgeheim.

Rechters willen nog wel eens gevoelig zijn voor een laatste woord waarin een verdachte iets van berouw toont, las Van Rey in de media. Maar daar paste hij voor. „Want berouw komt na de zonde. Ik heb niet gezondigd. Er is geen euro onrechtmatig in mijn portemonnee gevloeid. Ik heb Roermond nooit benadeeld. Nooit.”

Had hij dan niet wat meer afstand moeten houden tot de private sector? Met „de bril van nu” antwoordt Van Rey „voorzichtig ja. Maar de tijdgeest in 2012, laat staan die in 1998 was een heel andere.”

De van omkoping verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol, al decennia bevriend met Van Rey, hekelde in zijn laatste woord het onderzoek van het OM dat tot „persoonlijke en zakelijke beschadiging” leidde. Vooral de beschuldiging in het requisitoir dat Van Pol de gemeente Roermond voor 5 tot 7 miljoen euro zou hebben benadeeld, ervoer hij als „zeer krenkend en pijnlijk”. Volgens hem is de beschuldiging niet onderbouwd en enkel bedoeld om te verdoezelen „welke puinhoop het OM voor zich heeft”.

De van corruptie verdachte Roermondse oud-wethouder Tilman Schreurs (VVD) kreeg dinsdag al het laatste woord. Hij zei „altijd eerlijk en integer” te hebben gehandeld en „tot in het diepst van mijn ik-zijn” te zijn geraakt door de beschuldigingen.

Tegen Schreurs eiste justitie 180 uur taakstraf. Van Pol verdient volgens het OM twee jaar cel, onvoorwaardelijk, net als Van Rey, die daarnaast drie jaar geen bestuurlijk ambt zou mogen uitoefenen. Hun advocaten eisen vrijspraak.

Normaal gesproken zou maximaal over twee weken de uitspraak volgen. Gezien de omvang en complexiteit van deze zaak neemt de rechtbank langer de tijd. Op dinsdagmiddag 12 juli krijgen de drie verdachten het vonnis te horen.

    • Paul van der Steen
    • Joep Dohmen