Na veertien jaar schuldig bevonden aan ernstige moordpartij in deelstaat van Modi

Een Indiase rechtbank heeft donderdag 24 mensen schuldig bevonden aan betrokkenheid bij sektarische moordpartijen tijdens rellen in de westelijke deelstaat Gujarat in 2002. Ze sprak tot woede van activisten die het voor de islamitische slachtoffers opnamen 36 anderen vrij. De activisten kondigden hoger beroep aan.

Bij de rellen tussen hindoes en moslims in de stad Ahmedabad werden 69 vooral islamitische inwoners, onder wie een voormalig parlementslid, vermoord, toen boze hindoes het Gulbarg-wooncomplex in de stad bestormden en de inwoners doodhakten of levend verbrandden. De aanval op het complex geldt als een van de ergste moordpartijen tijdens de ongeregeldheden van 2002, die in totaal aan duizend mensen het leven kostten. Ze braken uit na een brand in een trein, waarbij zestig hindoes om het leven kwamen.

De kwestie ligt zeer gevoelig, mede omdat Narendra Modi, destijds premier van Gujarat, nu premier van heel India is en leider van de nationalistische hindoepartij BJP. Veel critici verwijten Modi destijds onvoldoende te hebben gedaan om geweld tegen moslims tegen te gaan. Modi zelf is echter door de rechter nooit schuldig bevonden aan nalatigheid of het opstoken van haatgevoelens.

De strafmaat in de zaak volgt later. Degenen die schuldig aan moord zijn bevonden, riskeren een levenslange celstraf. (AP, BBC)