108 jaar cel voor schoonmaker kamp Nizip wegens misbruik

De man misbruikte zeker acht Syrische kinderen in het vluchtelingenkamp in Oost-Turkije.

Hij gaat om zeker acht Syrische kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. De man misbruikte hen zeker drie maanden lang.
Hij gaat om zeker acht Syrische kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. De man misbruikte hen zeker drie maanden lang. Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Een schoonmaker in een opvangkamp voor Syrische vluchtelingen in Oost-Turkije is veroordeeld tot 108 jaar gevangenisstraf wegens het misbruiken van jonge jongens. Dat meldt Reuters op basis van informatie van de Turkse Dogan News Agency.

Het misbruik vond plaats in het vluchtelingenkamp Nizip in de provincie Gaziantep in Oost-Turkije. De 29-jarige veroordeelde ontkende de aantijgingen niet, maar zei dat meerdere werknemers en managers in het kamp bij het misbruik betrokken zijn geweest. Hij zei de kinderen omgerekend 0,60 tot 1,5 euro te hebben gegeven voor hij ze misbruikte. Het gaat om acht Syrische kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud. De man misbruikte hen zeker drie maanden lang.

Het vluchtelingenkamp in Nizip in de provincie Gaziantep, waar 14.000 vluchtelingen worden opgevangen:

Eerder deze maand kwam naar buiten dat mogelijk zeker dertig kinderen in het vluchtelingenkamp zouden zijn misbruikt. De Turkse hulporganisatie AFAD, die de kampen beheert, had naar eigen zeggen “geen idee” dat dergelijke praktijken plaatsvonden in het kamp. De zaak leidde tot grote ophef in Turkije.

Bezoek Merkel

In april werd het vluchtelingenkamp Nizip nog bezocht door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, EU-president Donald Tusk en de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Pijnlijk genoeg noemde Tusk Turkije toen “het beste voorbeeld van hoe om te gaan met vluchtelingen”.