Ruim een miljoen Nederlanders internetten niet

Dat aantal daalt, met name omdat ouderen vaker online zijn dan voorheen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Roos Koole / ANP

Ongeveer 8 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft nog nooit internet gebruikt. Dat komt neer op bijna 1,2 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van het CBS. Met name 75-plussers zijn vaak offline. Die groep krimpt wel.

De helft van de Nederlanders ouder dan 75 jaar gebruikt geen internet. In 2012 was dat nog 66 procent. Zo’n zeven op de tien vrouwen van 75 jaar en ouder internet nooit tegen drie op de tien mannen. In de statistieken zijn laagopgeleiden oververtegenwoordigd. Dat is volgens het CBS omdat ouderen relatief vaker laag opgeleid zijn dan de jongere leeftijdscategorieën.

Een groot deel van de mensen die geen gebruik maken van internet, hebben daar daar thuis wel toegang toe. Ongeveer zes op de tien mensen zijn helemaal niet aangesloten. Mensen die thuis geen internettoegang hebben, bijna 870.000 personen, zijn in twee op de tien gevallen buitenshuis wel online.

Ruim 70 procent van de mensen die thuis geen internet hebben, is daar simpelweg niet in geïnteresseerd. 31 procent is niet verbonden bij gebrek aan kennis en vaardigheden. 17 procent zegt de apparatuur of de installatie niet te kunnen betalen, en 12 procent vindt een telefoon of het abonnement te duur.