Racisme is… …een hype

In het hoofdartikel van De Telegraaf van donderdag 2 juni schrijft de krant dat de huidige racismediscussie „grenst aan massahysterie”. „Hou op met deze collectieve zelfkastijding.”

Massahysterie

Racisme komt helaas in Nederland voor en moet worden bestreden. Maar de stemming die zich nu van ons land meester maakt naar aanleiding van de Zwarte Pietdiscussie en het incident rond rapper Typhoon, grenst aan massahysterie. Onder aanvoering van de media wordt een sfeertje gecreëerd alsof het hele land bol zou staan van de racisten. Het NOS Achtuurjournaal opende dinsdag zelfs met het nieuws dat de donkere zanger ‘van de weg was gehaald’.

Lezer Joan Linz-Mertodirjo reageerde op dit commentaar. Lees die reactie hier: Racisme is de realiteit voor mijn zoon

Let wel, Typhoon was ter controle staande gehouden, niet gearresteerd. Laat staan dat hem een haar was gekrenkt. Niemand die het opmerkte. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) beloofde meteen beterschap en vroeg de zanger hem daarbij te helpen. Een goedkope pr-truc.

Ondertussen laten we ons als een fout xenofoob tokkieland wegzetten. Wat een onzin. Progressief Nederland, dat zichzelf graag als tolerant presenteert (behalve richting de PVV), verliest compleet het hoofd als de beschuldigende vinger uit allochtone hoek komt.

Hou op met deze collectieve zelfkastijding! Sinterklaas is een kinderfeest en dat de politie alert is op jonge gasten in dure auto's, heeft alles te maken met de oververtegenwoordiging van bepaalde etnische groepen in criminaliteit. Zo zijn de feiten. Het is zaak dat we met beide benen op de grond blijven staan.