President Venezuela dient klacht in tegen oppositie

Maduro vindt dat de oppositie de grondwet schendt door zich te mengen in het buitenlands beleid.

President Nicolas Maduro.
President Nicolas Maduro. Reuters

Nicolas Maduro, de president van Venezuela, heeft vrijdag bij het Hooggerechtshof van zijn land een officiële klacht ingediend tegen diverse oppositieleiders in het parlement. Dat meldt persbureau AP. Maduro vindt dat de oppositie de grondwet schendt door zich te mengen in het buitenlands beleid. Dat zou volgens Maduro een strikte taak van de president zijn.

De klacht van Maduro volgt op de oproep van het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om een noodbijeenkomst te beleggen voor landen in de regio rond Venezuela. Op die bijeenkomst moeten deze landen bespreken in hoeverre zij vinden dat de regering van Maduro de democratische rechten in Venezuela aan zijn laars lapt. Het parlement van Venezuela heeft OAS opgeroepen om actie te ondernemen. Tot woede van Maduro.

De oppositie heeft sinds januari een meerderheid van de zetels in het parlement. Maar het Hooggerechtshof in het land, dat trouw is aan Maduro en zijn regering, heeft sindsdien alle nieuwe wetten van het parlement geblokkeerd.

Venezuela profiteerde lang van hoge grondstofprijzen

Venezuela bevindt zich al enige tijd in grote economische crisis. Opvallend, want tot 2013 was schaarste in Venezuela bijna niet voor te stellen, schreef NRC-redacteur Floor Boon een paar dagen geleden in de krant.

“De socialistische heilstaat met de grootste bewezen oliereserves ter wereld profiteerde jarenlang van hoge grondstoffenprijzen. Maar zowel de regering van de overleden Hugo Chávez als die van de huidige president Nicolás Maduro investeerde niet in zelfvoorzienendheid of een veelzijdige economie. In plaats daarvan bouwden ze een uitgebreid geopolitiek netwerk waarbij met olie goederen of politieke steun werden gekocht. Met de huidige lage olieprijzen begint dat langzaam uiteen te vallen.”

Het gevolg is een land dat economisch en sociaal wankelt. De misdaadcijfers behoren tot de hoogste ter wereld. In de eerste drie maanden van 2016 alleen werden in Venezuela al meer mensen vermoord dan in heel 2015 in Afghanistan. De inflatie is extreem hoog: schattingen lopen uiteen van 180 tot 450 procent. De kwaliteit van publieke diensten kelderde dusdanig dat baby’s sterven in ziekenhuizen.

.

Maduro doet er alles aan zijn macht te consolideren

En daar komt dus nog bij dat de huidige politieke crisis zich steeds verder lijkt te verdiepen. De regering van Maduro en het door de oppositie gecontroleerde parlement staan lijnrecht tegenover elkaar. Boon schrijft:

“In december won de Venezolaanse oppositie na 17 jaar een tweederdemeerderheid in het parlement. Maar sindsdien doet president Maduro er alles aan zijn macht te consolideren. Het Hooggerechtshof is op zijn hand, waardoor voorstellen van de oppositie voortdurend worden gedwarsboomd. De oppositie verzamelde voldoende handtekeningen om een tussentijds referendum te organiseren dat moet beslissen of Maduro mag aanblijven. Dat wees Maduro af, om direct daarna grootschalige legeroefeningen aan te kondigen.”