Pas na zomer eerste resultaten onderzoek MH17

Onderzoek naar wapen vergevorderd, aldus het Openbaar Ministerie, maar duurt toch langer dan verwacht.

Journalisten bekijken wrakstukken van het rampvliegtuig MH17.
Journalisten bekijken wrakstukken van het rampvliegtuig MH17. Robin van Lonkhuijsen / ANP

Pas na de zomer zullen de eerste resultaten worden gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek naar rampvlucht MH17. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om het wapen waarmee het passagiersvliegtuig boven Oekraïne is neergeschoten, en om de exacte locatie vanwaar het wapen is afgevuurd.

Eerder dit jaar kondigde het Joint Investigation Team (JIT) aan te verwachten al voor de tweede helft van dit jaar het deel van het onderzoek met betrekking tot het wapen te kunnen afronden. Dit onderzoek is ook al wel in een zeer vergevorderd stadium, meldt het OM, maar er zijn toch nog enkele zaken die iets meer tijd vergen dan verwacht. Zo moet het onderzoeksteam onder meer nog informatie uit Rusland krijgen over BUK-installaties, het wapen waarmee MH17 zou zijn neergeschoten. Het OM stelt:

“In tegenstelling tot wat in sommige media-berichten is gesuggereerd, zal er geen rapport van het JIT verschijnen na de zomer. Het JIT legt de resultaten van het onderzoek uiteindelijk vast in een strafdossier, dat is bedoeld voor de behandeling van de zaak bij de rechtbank of een tribunaal. Dit is de gebruikelijke werkwijze in een strafrechtelijk onderzoek.”

Arrestatie en berechting van ‘daders’ kan nog lang duren

Bij de vliegramp met de MH17 op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

In februari schreef hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke aan de nabestaanden dat de opsporing, arrestatie en berechting van de ‘daders’ van het neerschieten van vlucht MH17 nog lang kan duren. Hij coördineert het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Het onderzoeksteam heeft wel een “grote groep personen in beeld die op een of andere wijze betrokken lijken te zijn geweest bij het neerschieten van de MH17”, zo liet hij weten.

Het is een onderzoek van “de lange adem” schreef Westerbeke.

“Ik begrijp dat het tijdsverloop u zwaar moet vallen, maar ik wil geen verkeerde verwachtingen wekken.”

Het is volgens hem een lange weg naar de berechting, maar de hoofdofficier benadrukte dat het onderzoeksteam het geduld en de volharding heeft “om de zaak tot een goed einde te brengen”.