OM start onderzoek naar fraude bij Waterfront

None
Foto Remko de Waal

Het Openbaar Ministerie is gestart met het onderzoek naar de miljoenenfraude bij de verhuur van Waterfront, een serie pandjes van de gemeente aan de Boompjeskade. Dat bevestigt de woordvoerder van het OM in Rotterdam, Jeichien de Graaf.

De gemeente heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte tegen de uitbater van het pand, Göksel K. en zijn vader. Hij trad op als aannemer van de verbouwingen waarvoor K. van 2010 tot en met 2015 valse facturen bij de gemeente indiende. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Mogelijk draagt het Rotterdamse OM de zaak over aan het functioneel parket in Amsterdam, zei de woordvoerder van het OM. Dit landelijke parket onderzoekt complexe en regio overschrijdende fraudezaken, waaronder financiële fraude. Indien het OM in Rotterdam gebruik wil maken van gespecialiseerde recherche teams en opsporingsdiensten zoals de FIOD is samenwerking met het landelijk fraude parket noodzakelijk, zo liet een woordvoerder van het fraudeparket in Amsterdam weten.

Wethouder Adriaan Visser (D66) van Financiën en personeel en organisatie maakte deze week bekend dat het stadsbestuur twee ambtenaren van de dienst Stadsontwikkeling op non-actief gezet heeft. De gemeente heeft geen aangifte van fraude tegen de ambtenaren gedaan, zo liet een woordvoerder van de gemeente weten.

Waterfront is een serie geschakelde ruimtes onder het wegdek van de Maasboulevard aan de Boompjeskade. Deze komen uit op een grote zaal onder de Willemsbrug waar een bedrijf dat zaken doet met Göksel K. dansfeesten organiseert. De studio’s en kantoorruimtes verhuurt K. aan muzikanten en bedrijven.

Het vastgoed van Waterfront is eigendom van de gemeente en wordt beheerd door de dienst Stadsontwikkeling. De uitbater, Göksel K., huurde het pand van de gemeente sinds 2010. Hij betaalde alleen de eerste maanden huur. Hij liet verbouwingen uitvoeren door het bedrijf van zijn vader en diende voor meer dan 8 miljoen euro aan rekeningen in bij de gemeente. Bijna de helft daarvan bleek vals, zo bleek uit intern onderzoek van de gemeente dit jaar. De ambtenaren van de dienst Stadsontwikkeling accordeerden voor 7,8 miljoen euro aan uitbetalingen aan Göksel K.. De afspraak met de gemeente was echter dat K. verbouwingen mocht declareren tot een bedrag van 340.000 euro.

    • Lucette Mascini