Opec handhaaft productie

Even zakte de olieprijs donderdag weer weg nadat bekend was geworden dat de landen van de Opec het op de halfjaarlijkse bijeenkomst in Wenen opnieuw niet eens waren geworden over beperking van de productie. Maar korte tijd later zette de prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) zijn opmars weer voort. Vrijdagochtend kostte een vat Brent iets meer dan 50 dollar. Het was opnieuw Iran dat niks wilde weten van enige productiebeperking. Het land wil de productie van olie eerst weer op het peil brengen van voor de sancties. De Opec-landen Nigeria en Venezuela pleiten juist voor een lagere productie om de prijs die sinds de zomer van 2014 is gekelderd van 115 dollar per vat naar minder dan 30 dollar in januari van dit jaar, op te drijven. Sinds dat dieptepunt is de markt zich echter voorzichtig beginnen te herstellen. Reden waarom ook Saoedi-Arabië het op de bijeenkomst in Wenen niet nodig vond om de productie te beperken. (NRC)