Nyenrode-directeur weg na aantijgingen

Na een uit de hand gelopen reis met tweedejaars studenten stelt de Nyenrode-universiteit onderzoek in naar de directeur van de Amsterdamse vestiging.

Nyenrode Business University stelt een onderzoek in naar het gedrag van directeur Anton Busselman. Dit gebeurt een dag nadat medewerkers van de Amsterdamse vestiging van de particuliere universiteit, Nyenrode New Business School (NNBS), zich dinsdag in een brief beklaagden over zijn gedrag tijdens een studiereis naar China.

Busselman heeft volgens een woordvoerder zelf zijn functie voor onbepaalde tijd neergelegd naar aanleiding van het onderzoek: „Die beslissing respecteren wij.”

Busselman zou „enkele studentes” seksueel onheus hebben bejegend. Dat staat in de brief waarover NRC beschikt. De brief is ondertekend door zes medewerkers, onder wie drie docenten en de voorzitter van de examencommissie.

Directe aanleiding voor de brief is een uit de hand gelopen reis van tweedejaars studenten naar China, enige weken geleden. De directeur van NNBS en twee bij naam genoemde collega’s zouden „frequent” te veel hebben gedronken, waarbij een van hen „meermalen moest braken in de openbare ruimte”.

Studenten zouden prostituees mee naar hun hotelkamers hebben genomen, waarna ze de volgende ochtend in het bijzijn van vrouwelijke studentes „een warm onthaal van de begeleiders” kregen.

Enkele studentes hebben inmiddels de vertrouwenspersoon van de school benaderd. Eerdere klachten over het gedrag van de directeur bij de universiteit zouden geen gehoor hebben gekregen, stellen de briefschrijvers.

De brief maakt ook melding van „jonge vrouwen” die door de Busselman „worden uitgenodigd om bij hem te blijven slapen”, van een hoog ziekteverzuim en van het ontbreken van „een breed gedragen strategie”. „Het vertrouwen in de dagelijkse leiding is dan ook weg.”

Afkomstig van Luzac

Busselman (60), is sinds februari vorig jaar directeur van NNBS. Daarvoor leidde hij 27 jaar de particuliere onderwijsinstelling Luzac. NNBS is eigendom van de Nyenrode Business University. De school bestaat sinds 2006 en biedt een internationale Bacheloropleiding aan in ‘New Business’.

Docenten zijn volgens bronnen inmiddels door de universiteit op de hoogte gesteld van de schorsing en het onderzoek dat wordt ingesteld. Ook ouders en leerlingen worden ingelicht. Het onderzoek zal naar verwachting van de universiteit zeker twee maanden duren. Anton Busselman was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

    • Esther Rosenberg
    • Hugo Logtenberg