Nog zes terroristen moesten aanslag Düsseldorf plegen

Niet vier maar tien mannen waren van plan een bloedbad aan te richten in een populaire Duitse uitgaansbuurt. Het nieuws komt hard aan in Duitsland.

Een van de terreurverdachten van de aanslagen in Düsseldorf.
Een van de terreurverdachten van de aanslagen in Düsseldorf. Foto: Uli Deck / AP

Aan de geplande terreuraanslag in Düsseldorf waartoe Islamitische Staat (IS) opdracht zou hebben gegeven, moesten meer terroristen deelnemen dan tot nu toe werd aangenomen. Het plan van IS zou zijn geweest om niet vier, maar tien mannen in te zetten om in het centrum van de Duitse stad een bloedbad aan te richten.

Dat zou een van de vier verdachten, die in Frankrijk gevangen zit, tegen de Franse autoriteiten hebben gezegd, meldden Duitse media vrijdag. Eerdere mededelingen van deze Saleh A. brachten de Duitse autoriteiten er donderdag al toe om drie Syrische mannen die zich uitgaven voor vluchtelingen op te pakken in verband met de zaak.

Toen werd er nog vanuit gegaan dat zij samen met Saleh het plan hadden om met z’n vieren, met zelfmoordvesten en machinegeweren, dood en verderf in Düsseldorf te zaaien. Het stadscentrum is een geliefde uitgaansbuurt, soms met trots ‘de langste tapkast ter wereld’ genoemd.

Overigens zijn er volgens de Duitse justitie geen aanwijzingen dat de mannen al praktische voorbereidingen voor de aanslag hadden getroffen. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de andere zes terroristen, als die al geronseld zijn, zich in Duitsland bevinden.

Desondanks is het nieuws hard aangekomen in Duitsland, dat anders dan Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje nog niet getroffen is door een grote aanslag van radicale moslims. Wel zijn er kleinere aanslagen geweest en aanslagen verijdeld.

Al maanden waarschuwen de autoriteiten dat Duitsland ook doelwit van Islamitische Staat en andere terreurgroepen is.

De kwestie ligt extra gevoelig omdat de drie donderdag opgepakte mannen Duitsland als vluchtelingen zijn binnengekomen en zijn opgepakt in asielzoekerscentra.

Ze zijn Duitsland als vluchteling binnengekomen

Al sinds de grote stroom vluchtelingen naar Duitsland op gang kwam, heeft vooral de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) gewaarschuwd dat het beleid van bondskanselier Merkel ertoe leidt dat met de grote aantallen vluchtelingen ook terroristen het land in komen. Ook Oost-Europese regeringen hebben dat argument gebruikt om het beleid van Merkel te hekelen en om vluchtelingen uit hun eigen landen te weren.

De hele zaak draait om Saleh A., die volgens eigen zeggen in Syrië door IS was aangewezen als een soort aanvoerder van de terreurcel. Maar inmiddels is hij een soort kroongetuige geworden.

Op 1 februari heeft hij zich in Frankrijk aangegeven bij de politie, omdat hij berouw had en niet wilde dat zijn dochter door het leven zou moeten als kind van een terrorist.

Kort daarop lichtte Frankrijk de Duitse autoriteiten in, die de drie verdachte asielzoekers al sinds die tijd in de gaten hielden.

Hoe geloofwaardig Saleh A. is, valt moeilijk te zeggen.

Opmerkelijk is dat IS al in het voorjaar van 2014 in Syrië de opdracht voor de aanslag aan Saleh A. en Hamza C. zou hebben verstrekt. In mei van dat jaar zouden beide mannen naar Turkije zijn gegaan, om pas in 2015 (de één in maart en de ander in juli) met de stroom vluchtelingen viar de zogeheten Balkan-route naar Duitsland te reizen. Daar zouden ze een andere Syriër hebben overtuigd om aan het plan mee te doen.

Een vierde die zich bij hen voegde was in Syrië opgeleid om explosieven te maken. Saleh A. zou naar Frankrijk zijn gereisd om materiaal voor de aanslag te kopen.