Levenslang gestraften krijgen kans op vrijheid

Voorstel Een wetswijziging moet levenslang gestraften na 25 jaar cel zicht gaan geven op vrijlating.

Luchtplaats van een gevangenis
Luchtplaats van een gevangenis Foto Olivier Middendorp

Levenslang gestraften krijgen perspectief op vrijlating. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) de Tweede Kamer donderdag laten weten.

In Dijkhoffs voorstel kan de gestrafte na 25 jaar gevangenschap bij een adviescollege pleiten voor een reïntegratieplan. Na een psychologische test en het horen van nabestaanden adviseert het college de staatssecretaris, die een beslissing neemt. Als na een positieve beslissing het reïntegratietraject ook goed verloopt, kan de gevangene uiteindelijk vrijkomen.

De wetswijziging is nodig om ervoor te zorgen dat rechters levenslang überhaupt blijven opleggen, schrijft Dijkhoff. Rechters werden terughoudend nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2013 oordeelde dat gevangenen enig perspectief op vrijlating moeten hebben.

Zo kregen eind vorig jaar de broers Admilson geen levenslang, maar dertig jaar cel voor hun roofmoorden. De rechtbank in Assen oordeelde dat levenslang in Nederland „op gespannen voet staat” met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Nederland is een van de weinige Europese landen waar levenslang echt levenslang is. In theorie kan de koning gratie verlenen, maar dat gebeurt bijna nooit.

In Nederland zitten ongeveer veertig mensen een levenslange gevangenisstraf uit.