Kunstraad maakt harde keuzes

Voor probleemgevallen als het Wereldmuseum is geen geld binnen het subsidiebudget, stelt de RRKC.

Het Wereldmuseum aan de Maas krijgt nauwelijks geld meer. De commmissie heeft gekozen voor vernieuwing.
Het Wereldmuseum aan de Maas krijgt nauwelijks geld meer. De commmissie heeft gekozen voor vernieuwing. Foto ANP/Persbureau GinoPress

‘Vernieuwing was de opdracht. Dan moet je harde keuzes maken”, zei Jacob van der Goot, de voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) woensdag. Het was zijn toelichting bij het advies van zijn raad om de subsidie aan het Wereldmuseum tot een tiende terug te brengen en het museum te laten fuseren met andere musea. Van de ruim 4,3 miljoen euro die het nu krijgt, zou zo slechts 4,5 ton overblijven.

Directeur en raad van toezicht van het museum reageerden verbijsterd: zij voeren al geruime tijd gesprekken met mogelijke fusiepartners binnen en buiten Rotterdam, maar zo’n fusie maakt nauwelijks kans zonder ‘bruidsschat’, zeiden zij. Dat werd bevestigd door één van de mogelijke fusiepartners. „Met ons valt weinig meer te bespreken als er voor het Wereldmuseum geen geld meer wordt gereserveerd”, verklaarde Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen. „Feitelijk betekent dit advies de sluiting van het Wereldmuseum.”

Is dat werkelijk wat de raad beoogt? Volgens de RRKCis het advies de uitkomst van een rationeel beslissingsproces: er was een subsidiebudget van 75,9 miljoen euro om te verdelen, maar er lag voor 95 miljoen aan aanvragen. De raad beoordeelde elke aanvraag op basis van dezelfde drie criteria: kwaliteit, publieksbereik en vernieuwing. De uitkomst was dat het Wereldmuseum onder de maat presteerde. Ook Hofplein zou op basis van deze beoordeling de helft van zijn subsidie moeten inleveren. Zeven andere instellingen zouden helemaal niets meer krijgen.

Daar staat tegenover dat 22 instellingen die nog niet eerder subsidie kregen volgens de raad zulke goede, innovatieve plannen hebben dat die moeten worden beloond. Daaronder bevinden zich poppodium Annabel, Verhalenhuis Belvédère en tentoonstellingsruimtes Garage Rotterdam. Voor ‘probleemgevallen’ als het Wereldmuseum is het subsidiebudget niet toereikend, zegt Van der Goot. Hij spoort de gemeente aan hier eens „goed over na te denken”.

Bij het Wereldmuseum leeft de hoop dat het advies slechts een truc is om de gemeente te dwingen extra geld vrij te maken. Het museum wijst erop dat de gemeente de problemen vier jaar geleden zelf mede heeft gecreëerd. Het museum moest toen 40 procent van zijn subsidie inleveren, waarop de toenmalige directeur bijna al het personeel ontsloeg. Bij zijn vertrek had het museum een begrotingstekort van 7,5 ton per jaar. Het museum is nu „te ver ontmanteld” om „als een goede huisvader te zorgen voor de collectie”, vindt de kunstraad. Niemand zal dat ontkennen, ook de museumdirectie niet, die extra subsidie had aangevraagd voor extra personeel. Ook als dat geld er niet komt, is er meer dan 4,5 ton nodig. „Je kunt niet zomaar ophouden als museum”, zei Harry Kramer, voorzitter van de raad van toezicht, woensdag. „Er ligt hier wel een collectie. Stoppen kost ook geld.”

    • Claudia Kammer