Opinie

Korps Mariniers: nu ook voor vrouwen!

In 2017 neemt het Korps Mariniers ook vrouwen aan. Eindelijk, schrijft deze studente, die zich aanmeldt. „Het korps is al te veel toppers misgelopen.”

Sommigen denken dat de kwaliteit van het korps daalt als vrouwen worden toegelaten.
Sommigen denken dat de kwaliteit van het korps daalt als vrouwen worden toegelaten. foto anp
Lees ook:

Vanaf 1 januari 2017 is het eindelijk zover. Dan mogen er vrouwen deelnemen aan de selectie voor het Korps Mariniers. Voorwaarde is wel dat de eisen hetzelfde blijven, om zo de kwaliteit van het korps te waarborgen.

Ik heb het altijd frustrerend gevonden dat ik de kans niet kreeg om deel te nemen aan de selectie. Toegegeven: de selectie is ongetwijfeld ontzettend zwaar. Men zegt niet voor niets: velen voelen zich geroepen, slechts weinigen zijn uitverkoren.

Kijk ik echter naar de criteria van de fitheidstest, weliswaar slechts het eerste sportieve selectiemoment dat potentiële mariniers ondergaan, dan meen ik die test te zullen doorstaan - en met mij vele andere vrouwen. Ik ben student en wedstrijdroeister en weet dat ik, mijn ploeggenoten en vele andere sportieve vrouwen onze hand niet omdraaien voor 2.700 meter hardlopen in 12 minuten, 4 pull-ups, 30 push-ups en 30 sit-ups.

Naast de veronderstelde mindere fysieke conditie van vrouwen stuit het risico op liefdesrelaties binnen eenheden ook op bezwaren. De seksuele aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen moet vroeg of laat wel tot problemen leiden. Afgezien van het feit dat dit risico er ook is wanneer er enkel mannen zijn, lijkt het mij voldoende een simpel verbod op relaties binnen een eenheid in te stellen. De discipline die binnen dit elite-onderdeel van defensie wordt verlangd, brengt met zich mee dat mannen en vrouwen juist hier op gelijk niveau kunnen samenwerken.

Sommige mensen vrezen dat de kwaliteit van het korps daalt wanneer vrouwen worden toegelaten. Hierbij wil ik een opmerking van het Korps Mariniers aanhalen op Facebook: „Mariniers denken niet in bedreigingen, maar in kansen. We zien dit dus als een kans. Met het uitgangspunt dat we dezelfde hoge kwaliteit blijven leveren zoals we dat al sinds 1665 doen. Degene die het fikst, laat zien dit te willen én te kunnen en is welkom binnen ons team als ‘one of the guys’.”

De toelatingseisen dalen niet, dus de kwaliteit ook niet. Wél zal de vijver met potentiële mariniers waaruit het korps kan vissen veel groter worden. Als ik in mijn omgeving zie hoeveel sterke, intelligente en sociale vrouwen er rondlopen, kan ik alleen maar concluderen dat het Korps Mariniers de afgelopen jaren ontzettend veel toppers is misgelopen door de deur dicht te houden.

Aan deze situatie komt nu gelukkig een einde. Het korps zal er in ieder geval niet op achteruit gaan. Een marinier die ik eens sprak over de selectie van de mariniers zei: „Iedere gezonde jongen kan dit in principe.” Ik ben ervan overtuigd dat ook gezonde dames dit kunnen. Ik ga mij in ieder geval aanmelden!

Naschrift (21 februari 2019): De naam van de auteur van dit opinieartikel is geschrapt, maar wel bekend bij de redactie.