Levenslang gevangenen krijgen kans op vrijheid

Levenslang gestraften krijgen perspectief op vrijlating. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) de Tweede Kamer donderdag laten weten. De gestrafte kan na 25 jaar bij een adviescollege pleiten voor een reïntegratieplan, waarna de staatssecretaris beslist. Als het reïntegratietraject goed verloopt, kan de gevangene uiteindelijk vrijkomen. De regeling is nodig opdat rechters levenslang überhaupt blijven opleggen, schrijft Dijkhoff. Zij zijn terughoudend sinds het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2013 oordeelde dat gevangenen enig perspectief op vrijlating moeten hebben. Eind vorig jaar legde de rechtbank in Assen dertig jaar cel op voor roofmoorden omdat levenslang in Nederland „op gespannen voet staat” met Europese verdragen. (NRC)