‘FIFA-topmannen verrijkten zich voor 80 miljoen dollar’

Salarisverhogingen zouden in strijd zijn met de Zwitserse wet. Justitie deed donderdag huiszoeking bij FIFA.

Sepp Blatter (links) en Jerome Valcke in 2009.
Sepp Blatter (links) en Jerome Valcke in 2009. Jewel Samad / AFP

Advocaten van wereldvoetbalbond FIFA zeggen dat de voormalige FIFA-topmannen Sepp Blatter, Jérôme Valcke and Markus Kattner zichzelf in vijf jaar tijd salarisverhogingen en bonussen hebben toegekend die samen goed zijn voor 80 miljoen dollar (71 miljoen euro). Dat meldt persbureau AP.

Volgens de FIFA was daarbij sprake van een gecoördineerde werkwijze bij het drietal, dat vanwege het omkopings- en corruptieschandaal eerder al bij de wereldvoetbalbond moest opstappen. De financiële toeslagen voor het trio kwamen niet overeen met de cijfers in de officiële stukken.

Volgens de FIFA lijken de betalingen daarom in strijd te zijn met het Zwitserse recht. De bewijsstukken worden overhandigd aan de Amerikaanse en Zwitserse aanklagers die de corruptie binnen de wereldvoetbalbond onderzoeken.

Blatter zelf heeft vrijdagavond ontkend dat hij zich de afgelopen vijf jaar schuldig heeft gemaakt aan zelfverrijking. Volgens zijn Amerikaanse advocaat Richard Cullen waren de vergoedingen “gepast, eerlijk en in lijn met wat hoofden van andere grote professionele sportorganisaties in de wereld verdienen.” Cullen zei namens Blatter ook dat hij er naar uitkijkt deze visie uit te leggen aan de FIFA.

Zwitserse justitie doorzocht opnieuw hoofdkantoor FIFA

Het nieuws over de zelfverrijking van de drie voormalige FIFA-bestuurders komt naar buiten, nadat de Zwitserse justitie donderdag opnieuw het hoofdkantoor van FIFA in Zürich doorzocht.

Het onderzoek is niet gericht op FIFA-voorzitter Gianni Infantino, benadrukte de aanklager vrijdag toen hij het nieuws van de huiszoeking bekendmaakte.

Doel van de huiszoeking was vooral het verzamelen van bewijs in het onderzoek tegen de voormalige FIFA-voorzitter Blatter en voormalig FIFA-topman Valcke. Er zijn documenten en digitale gegevens in beslag genomen.

Schorsing Infantino dreigt

Valcke en Blatter worden verdacht van het onrechtmatig gebruiken van FIFA-geld. Ze zijn voor respectievelijk zes en twaalf jaar geschorst.

De Duitse krant Die Welt meldde donderdag dat voor Blatters opvolger Infantino overigens wel een schorsing van negentig dagen dreigt, omdat hij een medewerker zou hebben opgedragen geluidsopnames van een besloten vergadering in Mexico te wissen. Dat is tegen de regels.

De verdenking is opmerkelijk, omdat de voormalige rechterhand van de eveneens geschorste UEFA-baas Michel Platini bij zijn aantreden nog pleitte voor meer transparantie bij de wereldvoetbalbond. Infantino is nu drie maanden FIFA-voorzitter.