Na 14 jaar veroordeeld voor sektarisch geweld

Een Indiase rechtbank heeft donderdag 24 mensen schuldig bevonden aan betrokkenheid bij sektarische moordpartijen tijdens rellen in de westelijke deelstaat Gujarat in 2002. Ze sprak tot woede van activisten die het voor de islamitische slachtoffers opnamen 36 anderen vrij. De activisten kondigden hoger beroep aan. Bij de rellen tussen hindoes en moslims in de stad Ahmedabad werden 69 vooral islamitische inwoners vermoord, onder wie een oud-parlementslid, toen boze hindoes het Gulbarg-wooncomplex in de stad bestormden en bewoners doodden. De kwestie ligt gevoelig omdat premier Narendra Modi destijds premier was van Gujarat en leider van de nationalistische hindoepartij BJP. Critici verwijten Modi dat hij in 2002 te weinig deed tegen het geweld tegen moslims (AP, BBC)