Hotspot Hutspot: de smeltkroes in vol bedrijf

Foto Rien Zilvold

Een van de leukste restaurants van Rotterdam is Hotspot Hutspot. Geen kwaad woord over de menuutjes die ze er serveren, die zijn heel betaalbaar, gevarieerd en lekker. Maar het is niet zozeer om het eten dat je er graag moet willen komen. Wél om al die jongens en meisjes die er werken. Pubers stuk voor stuk. Kelnertjes, kelnerinnetjes en kokkies die zelf nét even wat specialer zijn dan de gerechten die ze voor je op tafel zetten. Terwijl ze aan het koken en bedienen zijn wordt er gedold, geflirt, gegiebeld en op horeca-etiquette geoefend: „Was alles naar wens, heeft het gesmaakt en was het lekker?”

Er zijn drie Hotspot Hutspots in Rotterdam, in Lombardijen, Heijplaat en Crooswijk. Alle zijn ze gehuisvest in winkels en bedrijfspandjes die anders toch maar leeg zouden staan. Het is een initiatief van de Rotterdamse kunstenaar en voormalig cateraar Rob Richters, die jongeren op deze manier de beginselen van het kookvak wil leren. Goed voor hun zelfvertrouwen, ze blijven erdoor van de straat en ze pikken ondertussen zelf ook nog eens een gezonde, warme maaltijd mee.

Sponsers/leveranciers

Schmidt Zeevis, De Groene Slager en groenteboer Rechtstreex behoren tot de trouwe sponsors/leveranciers van de HH-‘keten’. Gasten betalen 8 euro voor een (vast) driegangenmenu. Wie zich ook zo’n uitgave niet kan veroorloven, eet gezellig gratis mee. Er zijn genoeg arme wijkbewoners en daklozen die er de week op doorkomen. Voor hoogbejaarden en mensen die slecht ter been zijn, wordt zonder extra kosten aan huis bezorgd. Zo simpel kan het er in het welzijnswerk nog aan toe gaan. Het kon overigens niet voorkomen dat Hotspot Skibroek (Schiebroek) onlangs wegens gebrek aan financiële steun van de gebiedscommissie de deuren moest sluiten.

Vestiging Hotspot Krootwijk in, jawel, Crooswijk bestaat sinds anderhalf jaar en wordt veelal gerund door kinderen van voornamelijk Turkse, Marokkaanse en Caraïbische herkomst. De toeloop is groot. Op sommige openingsdagen moeten er arbeidsplaatsen worden verloot. De pechvogels wacht in dat geval een gratis sportavondje in een naburige gymzaal, of ze kunnen aan de slag in de aanpalende moestuin van het restaurant. Net als in de keuken worden ze daarbij begeleid door professionals en stagiairs van horeca-opleidingen.

Vaktermen

Aan de muur van Krootwijk hangt een lijstje met vaktermen die de leerlingen tussen de bedrijven door moeten proberen uit hun hoofd te leren, zoals ‘blancheren’ en ‘tempereren’. Het zal ze niet meevallen; de stagiairs van dit jaar zijn jongeren met een forse taalachterstand.

Vanavond staat onder anderen stagiair Ricardo uit de Dominicaanse Republiek (sinds 2,5 jaar in Nederland) boven de pannen, tiener en vrijwilligster Yasmine brengt de drankjes (altijd alcoholvrij) en de gerechtjes rond. Het is aanpoten geblazen voor het tweetal nu de ene junior-collega onverhoeds naar de moskee is ontboden en de tweede heeft afgehaakt nadat hij bij het spelen op zijn gezicht was gesmakt. Maar de kwaliteit van het eten lijdt er dus niet onder.

Dubbel gedopte tuinboontjes

We starten met een pittige currysoep gevuld met noedels, paksoi, wortel en ‘zwart zaad’, die toch heus de hand van een geoefende kok verraadt. Erna volgt een al net zo royale salade van witlof, diverse slasoorten, dubbel gedopte tuinbonen, tomaat en reepjes smakelijk gekruid rundvlees. Slotakkoord is een banaan in filodeeg uit de oven, afgeblust met chocola. De grote kan water die je erbij krijgt, is gratis, net als het aanschouwelijk horeca- en taalonderwijs dat je meekrijgt vanuit de open keuken. Tempereren – ah ja, zó doe je dat inderdaad.