Hoogtepunten holland Festival

Morgen begint het Holland Festival. Hier een selectie van de NRC-cultuurredactie uit vier weken muziek, dans en theater.

Foto’s P. ramau, e. carrecchio, j. versweyveld, j. hunniford, j. blakesberg

Klassieke muziek

1. In Tsjaikovski’s Pique Dame komen het Koninklijk Concertgebouworkest en oud-chef Mariss Jansons weer even samen. Tsjaikovski is Jansons’ lievelingsrepertoire, regisseur Herheim staat garant voor een spectalair ogende en psychologisch gelaagde productie. 9 juni t/m 3 juli, Nationale Opera Amsterdam

2. Theatre of the World, de nieuwe (vijfde) opera van Louis Andriessen, was eind mei in niet geheel scenische versie al te zien in Los Angeles. Daar was de pers lyrisch. Andriessen vroeg schrijver Helmut Krauser (Melodieën) om het libretto, dat draait om renaissancegeleerde Athanasius Kircher. Hij maakt een tijdreis door zijn eigen geschiedenis, met een 12-jarige jongen als gezelschap. Decors en film van de Quay Brothers en regie van Pierre Audi voegen extra lagen toe, opdat de opera even veellagig is als Kircher dat zelf was. Reinbert de Leeuw dirigeert. 11 t/m 19 juni Carré Amsterdam

3. Het al ruim veertig jaar (!) genregrenzenverleggende Amerikaanse Kronos Quartet (strijkkwartet) is een week lang Artist in Residence. Het kwartet, grotendeels nog in de oorspronkelijke bezetting, toont zijn vernieuwingsdrift in o.a. een selectie nieuw voor hen gecomponeerd werk en coachingsessies. 23/6 Muziekgebouw aan ’t IJ; 24/6 Tolhuistuin; 25/6 Concertgebouw

4. De Oostenrijkse avant-gardecomponiste Olga Neuwirth (47) presenteert haar nieuwe werk Le Encantadas, gebaseerd op Melvilles beschrijving van de Galapagoseilanden (‘Encantadas’) en met (opgenomen) straatgeluiden van Venetië. De musici van het toonaangevende Ensemble Intercontemporain benutten de Amsterdamse Gashouder voor een ruimtelijke ‘eiland’-opstelling. 18/6, Westergasfabriek, Gashouder.

THEATER

5.Ça Ira (1), Fin de Louis – Joël Pommerat: Joël Pommerat geldt als ‘de vurigste regisseur van het Franse theater’. Zijn werk is poëtisch en barbaars tegelijk, afwisselend licht en grotesk, en altijd pijnlijk politiek actueel. In Ça Ira (1), Fin de Louis onderzoeken Pommerat en zijn acteurs aan de hand van de notulen van de Assemblée Nationale hoe de Franse Revolutie de basis legde voor het moderne Europa. 11/6 & 12/6, Stadsschouwburg Amsterdam.

6.Gardens Speak – Tania El Khoury: Interactieve audio-installatie van de Libanees-Britse kunstenaar Tania El Khoury, die aan de hand van gevonden geluidsopnamen de levensverhalen reconstrueert van tien Syriërs die stierven als gevolg van hun verzet tegen Assad. Nu liggen ze begraven in anonieme graven in Syrische tuinen. El Khoury laat de toeschouwers graven naar hun verhalen. Zo komt het immense dodental van burgers in Syrië op confronterende wijze dichtbij. 16/6-19/6, Theater Bellevue.

7.Husbands and Wives – Simon Stone: Het Holland Festival introduceerde de Australische bad boy Simon Stone in Nederland, en nu is hij daar met zijn tweede regie bij Toneelgroep Amsterdam terug. Stone paart een vliegensvlugge, hyperreële theatertaal (denk Aaron Sorkin) aan een groot gevoel voor drama. Voor TA bewerkte hij echtscheidingsdrama Husbands and Wives van Woody Allen voor toneel. Om watertandend naar uit te zien. 19/6 – 26/6, Stadsschouwburg, Amsterdam

POPMUZIEK

8.Real Enemies – Darcy James Argue’s Secret Society: Na zijn intrigerende HF-concert Brooklyn Babylon in 2013 brengt orkestleider Darcy James Argue met zijn 18-koppige bigband Secret Society nu het multimediaconcert Real Enemies. Met filmbeelden van filmmaker Peter Nigrini en schrijver/regisseur Isaac Butler schept hij een ongrijpbare wereld van samenzweringen en complottheorieën. 23/6, Stadsschouwburg

9.AAA ‘Pop-Art’ – Son Lux & Koninklijk Concertgebouworkest: Multi-instrumentalist en producer Ryan Lott, beter bekend als Son Lux, maakt naam met zijn gelaagde electropop en postrock. Zijn muziek, uitgebracht op drie albums, is bedwelmend intelligent, duister van toon maar gloedvol in uitvoering, en nooit voorspelbaar. Met het KCO gaat hij speciaal voor het orkest gecomponeerd nieuw werk uitvoeren. 16-17/6, Concertgebouw

10.Syrian National Orchestra for Arabic Music with Damon Albarn & guests: Het Syrian National Orchestra for Arabic Music, een omvangrijk orkest met strijkers en een koor dat geleid wordt door dirigent Issam Rafea, heeft lange tijd niet meer kunnen opgetreden. Dit is de première van een aantal concerten met Blur- en Gorillaz-zanger en producer Damon Albarn, met wie eerder in 2008 in de Opera van Damascus werd samengespeeld.

22/6, Carré

    • en Mischa Spel
    • Amanda Kuyper
    • Herien Wensink