Hoe de enige homostraat van de stad verdwijnt

De Reguliersdwarsstraat organiseert geen evenement bij de Gay Pride. Het homostempel was al jaren aan het verbleken. De heterostapper rukt op.

None
Foto Olivier Middendorp/Hollandse Hoogte

Of de Reguliersdwarsstraat nog voor homo’s is? Barman Wesley Dijkstra (29) van gaycafé Soho hoeft niet lang na te denken over de vraag. „Dat is-ie al lang niet meer”, zegt hij tussen het tappen van twee biertjes door.

Het nieuws dat ‘de Reguliers’ voortaan niet meer meedoet aan officiële Gay Pride-evenementen lijkt Dijkstra’s opvatting te bevestigen. De ondernemers uit de straat willen zich voortaan richten op een gemengd publiek.

Volgens barman Dijkstra heeft de komst van de smartphone veel veranderd. „Vroeger had je nog geen dating-apps zoals Grindr. Dus dan moest je wel naar dit soort plekken om anderen te ontmoeten. Maar de tijd van hokjes is gelukkig voorbij. Ook ik ga nu heterostappen.”

Eward Koning, voorzitter van ondernemersvereniging BIZ Reguliersdwarsstraat, spreekt over een veranderende uitgaanscultuur. „De jonge gays geven duidelijk aan dat ze naar een toffe tent of festival willen, waarbij het niet uitmaakt of er een regenboogvlag voor de deur hangt. Het gaat hun meer om de sfeer.” De feesten die nog wél populair zijn bij homo’s, zoals het festival Milkshake en technofeest Is Burning, vinden sporadisch plaats en zijn niet gebonden aan een vaste locatie.

Die ‘rekkelijke’ mentaliteit heeft mede impact gehad op de straat: waren er in de gouden jaren negentig wel negen gaytenten (de meeste van wijlen horecatycoon Sjoerd Kooistra), tegenwoordig vormen Soho en Taboo een enclave te midden van hippe heterobars en nondescripte toeristenrestaurants. De verwachting dat opening van drie nieuwe gayzaken in 2011 het tij zou keren, kwam niet uit.

Op de veranderde identiteit van de straat komen niet alleen positieve reacties. De deze week opgerichte Facebookgroep ‘Red de Reguliers’ kreeg in twee dagen 130 likes. Zonder homo’s wordt dit „een saaie kutstraat”, schrijft een bezoeker.

Ondernemer Koning legt uit waarom het bekende straatfeest tijdens de Gay Pride nu is geschrapt. Het was de laatste jaren „een circus”. Op de festiviteiten kwamen zoveel mensen af dat de straat moest worden afgesloten en voor zo’n 75.000 euro beveiligd. Daardoor werd de sfeer „opgefokt”, zegt Koning. Ook namen veel bezoekers eigen drank mee. Bij een recente stemming was 95 procent van de ondernemers tegen een officieel evenement.

Toch, zegt Koning (die zijn echtgenoot bij het uitgaan in de straat ontmoette), is dit besluit geen doodsteek voor het homoleven. „We willen nog steeds een huiskamer voor de gemeenschap zijn. Maar in de nieuwe branding van onze straat willen we een bredere doelgroep aanspreken. Club Nyx, ook in de straat, is een voorbeeld van hoe het ideaal zou zijn: openminded en tolerant, hetero’s en homo’s door elkaar.”

Bij de bar van Soho wacht Joliho (21) op zijn drankje. Hij werkt al jaren in een homobar verderop en snapt dat de straat stopt met het evenement. „We kunnen nu overal een drankje doen.” Toch vindt hij het zonde dat het gay-stempel verdwijnt en homo’s geen ‘eigen plek’ meer hebben. „De bars in de straat zijn nu als zo veel andere. Het is leuk om met je heterovrienden uit te gaan, maar met je ‘vriendinnen’, andere nichten – dat heeft toch z’n charme.”

    • Jonas Kooyman