Grote Griekse reddingsactie na kapseizen migrantenboot

Volgens de autoriteiten zijn er mogelijk honderden mensen in de problemen geraakt.

Archiefbeeld. Een Italiaanse reddingshelikopter in actie.
Archiefbeeld. Een Italiaanse reddingshelikopter in actie. Foto Gabriel Bouys / AFP

Voor de kust van Kreta zijn vrijdagochtend 250 migranten gered nadat ze schipbreuk hadden geleden. Een onbekend aantal wordt nog vermist, heeft de havenpolitie laten weten aan persbureau AFP. De autoriteiten noemden het eerder een “belangrijke reddingsactie” voor mogelijk honderden mensen.

De actie wordt geleid door de Griekse autoriteiten. Zeker vier schepen in de buurt van de omgeslagen boot zijn te hulp geschoten en hebben de drenkelingen reddingsboeien toegeworpen, laat de havenpolitie weten aan AFP. De mensen die gered werden, zijn uit het water gehaald door de bemanning van die schepen.

De reddingsdiensten hebben twee schepen, een vliegtuig en een helikopter ingezet. Over de identiteit van de opvarenden is nog weinig bekend.

Het aantal migranten dat via Griekenland Europa probeert te bereiken, is sinds de deal met Turkije sterk teruggelopen. Op zee tussen Libië en Italië zijn de afgelopen week echter zeker 880 migranten verdronken. Daarbij ging het om Afrikanen die probeerden Europa te bereiken.

Bekijk ook de In Beeld over de reddingspogingen die de afgelopen week werden gedaan door de Italianen: Dramatische taferelen op de Middellandse Zee