FIOD-inval om miljoenenfraude

Zes bedrijven zijn mogelijk betrokken bij wereldwijde oplichting. Slachtoffers moesten betalen om een prijs te ontvangen.

In beslag genomen contant geld.
In beslag genomen contant geld. Foto FIOD

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft woensdag en donderdag op tien plekken invallen gedaan bij zes Nederlandse bedrijven in verband met een omvangrijke fraudezaak. Slachtoffers zouden door een internationale bende voor miljoenen zijn opgelicht. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie (OM) om zwendel met brieven waarbij mensen werd medegedeeld dat ze de loterij hadden gewonnen of geld kregen uit liefdadigheid. Zij zouden dat bedrag pas krijgen als eerst 20 of 45 euro zouden overmaken naar bepaalde brievenbusfirma’s.

Bij de invallen in panden in Amsterdam, Utrecht, Heerlen en de regio’s Wijk bij Duurstede en Hoorn zijn duizenden enveloppen met contant geld of cheques in beslag genomen, evenals pallets met voorgedrukte brieven, een half miljoen euro aan contant geld, kunst en auto’s. Daarnaast is er beslag gelegd op de banktegoeden van bestuurders van de bedrijven.

De ondernemingen en bestuursleden worden verdacht van (betrokkenheid bij) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen wereldwijd. Volgens het OM zijn er miljoenen brieven gestuurd naar mensen in onder meer de VS, Frankrijk en Japan. Tot op heden zijn geen Nederlandse slachtoffers van deze fraude bekend.

De FIOD kwamen het internationale bedrog op het spoor toen eind 2015 brieven werden onderschept bij de douane op Schiphol. Door vervolgens de driehonderd brievenbusfirma’s na te trekken kwam de opsporingsdienst uit bij de bedrijven achter de postbussen. Tegelijk met de invallen in Nederland heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder.