FIFA-voorzitter Infantino zit nu al in de problemen

Gianni Infantino is pas drie maanden voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, maar hij zit nu al in de problemen. Volgens de Duitse krant Die Welt dreigt de 46-jarige Zwitser voor negentig dagen te worden geschorst door de ethische commissie. Infantino zou FIFA-medewerkers vorige maand opdracht hebben gegeven om geluidsopnames van een besloten bestuursvergadering in Mexico-Stad te vernietigen, iets wat tegen de regels is.

De voormalige rechterhand van Michel Platini bij Europese bond UEFA pleitte bij zijn aanstelling als hoogste voetbalbaas voor openheid, transparantie en betrouwbaarheid. Opvallend genoeg ligt Infantino al binnen drie maanden onder vuur.

Op het FIFA-congres stelde hij zonder overleg Fatma Samoura aan als nieuwe secretaris-generaal. Domenico Scala, de belangrijkste toezichthouder van de FIFA, stapte op omdat volgens hem de onafhankelijkheid van zijn comité werd ondermijnd door Infantino. De Zwitser zou daarnaast een peperduur pak hebben aangeschaft en cadeautjes van sportartikelenfabrikant Adidas hebben aangenomen.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung zou Infantino achter de schermen een plan hebben bedacht om van Scala af te komen. De FIFA deed dat af als „grote onzin”. Infantino’s reputatie liep weer een deuk op. (ANP)