Opinie

    • Daphne Huisden

Expres verdwalen op de Terp

Winkelcentrum de Terp ligt pal naast het gelijknamige metrostation, het eindpunt van lijn C. Het is vandaag te mooi weer om binnen te hangen dus vlucht ik door de schuifdeuren naar buiten.

Daar staat een wegwijzer met namen waarvan ik zin krijg om te verdwalen: Springersdiep, Boterdiep, Overige Diepen. Ik zet mijn telefoon uit om valsspelen te voorkomen en sla op goed geluk een richting in. Oostgaarde is een wijk die bestaat uit veel verschillende buurten die verbonden zijn door bruggetjes, smalle paden en veilige oversteekpunten.

Ik voel me een beetje een indringer als ik door de Eilandenbuurt slenter, zo vlak langs de achtertuinen, maar de buurtbewoners die ik tegenkom zeggen me vriendelijk gedag. Het ruikt er naar versgemaaid gras. Ik spring over stoepkrijttekeningen omdat ik mezelf ooit heb wijsgemaakt dat het ongeluk brengt om op kindertekeningen te staan.

Twee blaren verder klim ik de Groenedijk op waar ik tijdje over de Hollandsche IJssel uitkijk. Daar staat een bord met een kaart, maar ik besluit niet te spieken en dwaal verder door de Baaien- en de Waardenbuurt. Het heeft wel iets om niet precies te weten waar je bent, en wanneer of hoe je weer thuis zult komen. Het zorgt ervoor dat je de ekster opmerkt die overvliegt, de merel hoort die uit volle borst zingt, een staarwedstrijd aangaat met een chagrijnige gans –hij wint-, het meisje ziet dat in een lege woonkamer oefent op haar viool en de man groet die zijn hondje duwt in een buggy.

Dan kom ik een buurt waar de straatnamen beelden oproepen van verre oorden. Banda Neira. Het plein voor de kerk in de Molukse wijk is verlaten. Achter het raam van gebouwtje naast het Simon Tahamata plein, naar de oud-speler van Feyenoord, hangt een vrolijke slinger: just married. De witte ballonnen zijn al opgeblazen. Vandaag is het hier feest, en dat herinnert me eraan dat ik te laat kom voor de verjaardag van een goede vriend.

Als ik mijn telefoon aan wil zetten voor de kortste weg terug naar de metro word ik gepasseerd door twee oudere dames met lege boodschappentassen. Ik geef ze een paar meter voorsprong en zet dan de achtervolging in. Thuiskomen doe je soms door op anderen te vertrouwen.

    • Daphne Huisden