Esther Verhoef wint Gouden Strop

De prijs voor de beste thriller van het jaar ging naar ‘Lieve mama’ van Esther verhoef

Schrijfster Esther Verhoef
Schrijfster Esther Verhoef Foto ANP KIPPA REMKO DE WAAL

„Ik heb niks voorbereid. Ik dacht: het zal wel weer niet”, zegt Esther Verhoef wanneer ze de cheque van 10.000 euro voor de Gouden Strop 2016 in handen heeft. Ze was voor de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller voor de vijfde keer genomineerd, maar gisteren was het dan voor de eerste keer zo ver: ze won en kreeg de prijs voor Lieve mama.

De jury merkte over het boek op: „De grootste verdienste van Verhoef is de manier waarop ze dit verhaal laat uitdijen zonder de grip te verliezen. Dit is een thriller om in een koortsachtige avond uit te lezen.” In Lieve mama rekent een echtpaar af met een inbreker. In plaats van 112 te bellen besluiten ze het lichaam te dumpen, met opmerkelijke accuratesse. Een nog opvallender besluit van de echtgenoot vormt de rest van het verhaal.

De aanleiding voor de thriller is een persoonlijke legt Verhoef uit: „Enkele jaren geleden werd er bij ons ingebroken, ze hadden de auto gestolen en de hond gedrogeerd. Wij lagen boven met drie kleine kinderen te slapen. Toen ik de volgende ochtend zag wat ze hadden gedaan was ik enorm kwaad. Ik zei tegen de agent: als ik het had gemerkt, had ik ze wat aangedaan. Dat idee, dat je een overvaller wat aandoet heb ik willen uitwerken in Lieve mama.”

Dat was niet om de verbeelding los te laten op de discussie die plaatsvond toen de juweliersvrouw in Deurne in 2014 de overvaller doodschoot. Verhoef: „Ik was toen al aan Lieve mama begonnen. Het geeft mooi aan hoe werkelijkheid en fantasie soms samenvallen, maar ik heb niet willen bijdragen aan de discussie. Sterker nog: de discussie die toen gevoerd was, gaf alleen maar ruis in het schrijfproces.”

Opvallend was dat de jury dit jaar maar vier thrillers op de shortlist had gezet, terwijl het in het juryrapport uitgebreid enkele thrillers bejubelt die wel op de longlist stonden.

Verhoef is de derde vrouw die in de dertig jaar dat de Gouden Strop bestaat de prijs wint. Verhoef: „Het is opvallend dat meer vrouwen de prijzen winnen. Dat komt denk ik doordat er discussies worden gevoerd over de toekenning tot nu toe, niet omdat vrouwen opeens beter zijn gaan schrijven.”

    • Toef Jaeger