In beeld

Durf te mislukken

Maak jezelf belachelijk. Maak fouten, elke dag weer. Erik Kessels (50), creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer heeft een boekje geschreven over de kunst van het falen: Meesterlijke missers.
"Perfectie is niet de snelweg die naar nieuwe ideeën leidt. Daar rijdt iedereen achter elkaar aan"
Erik Kessels: Meesterlijke missers
„Durf een andere weg in te slaan en haal je de woede van je baas op de hals. Verwarring en imperfectie zijn goede componenten voor het nieuwe.”
Erik Kessels: Meesterlijke missers
Wees niet bang om niet leuk gevonden te worden: „De Amerikaanse kunstenaar Kent Rogowski ontdekte dat sommige fabrikanten van legpuzzels voor het uitsnijden van de stukjes steeds dezelfde patronen gebruiken. Dingen die niet bedoeld zijn om bij elkaar te passen, bracht Rogowski zo bij elkaar. Die ontregeling is ook op andere vlakken toepasbaar. Heel inspirerend.”
Erik Kessels: Meesterlijke missers
Zet je blik op scherp: „De Londense straatfotograaf Matt Stuart slaagt er steeds weer in op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Steeds legt hij frappante combinaties en ongerijmdheden vast waar duizenden mensen ongemerkt aan voorbij lopen. Het is geen geluk dat Stuart steeds zulke missers ontdekt. Zo’n scherpe blik kun je trainen. Door goed om je heen te kijken kun je overal inspiratie vinden. En dan wordt een pauw opeens een badeendje.”
Erik Kessels: Meesterlijke missers
Een smetteloos uitzicht, verstoor het: „Kurt Caviezel is een couch photographer: hij heeft vijftien jaar achtereen gekeken naar de 15.000 webcams op aarde. Hij zocht naar de momenten dat zich iets ontregelends voordeed: een vlieg op de camera of een vogel die met zijn staart de hemel verduisterde. Perfectie wordt steeds minder interessant. En het is niet de snelweg die naar nieuwe ideeën leidt; daar rijdt iedereen achter elkaar aan. Inspiratie vind je door van de grote weg af te gaan.”
Erik Kessels: Meesterlijke missers
Verknallen is opvallen: „Dit brave reclamedoek is per ongeluk verkeerd opgehangen. Wanneer valt het meer op, denk je: zo, of als het goed was gegaan? Iets onverwachts blijft veel langer in het geheugen hangen dan iets perfects. Dus als je opgemerkt wil worden, streef dan niet naar perfectie. Dat doet iedereen al.”
Erik Kessels: Meesterlijke missers
Koester het onlogische: „Een balkon zonder deur, een invalidentoilet waar je bijkans invalide van wordt – het is lachwekkend. Maar uit zulke imperfecties kun je ook inspiratie putten. Bij KesselsKramer (reclamebureau, red.) kregen wij een budgethotel als klant. Dat hotel had een groot lichtbord aan de gevel waarvan alleen de L nog brandde. Dat hebben we zo gelaten, net als de kapotte lift, en we noemden het een ‘eco-vriendelijk’ hotel – een heel succesvolle campagne. Door fouten te omarmen, kun je innoveren.”
Erik Kessels: Meesterlijke missers