Politie: grote terroristische aanslag Islamitische Staat in Düsseldorf verijdeld

Duitsland zegt een grote terreuraanslag in de binnenstad van Düsseldorf te hebben verijdeld, door de arrestatie van drie mannen die aanhangers zouden zijn van terreurgroep Islamitische Staat. De drie Syriërs werden donderdag in drie verschillende deelstaten opgepakt. Een vierde Syriër die bij de voorbereidingen voor de aanslag een hoofdrol gespeeld zou hebben, zit gevangen in Frankrijk.

De mannen zouden van IS de opdracht hebben gekregen met zelfmoordvesten en machinegeweren een aanslag te plegen in Düsseldorf, de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen, vergelijkbaar met de aanslagen in november in Parijs. In de binnenstad van Düsseldorf zijn veel uitgaansgelegenheden.

Maar aanwijzingen dat er ook al concrete voorbereidingen zijn getroffen, hebben de autoriteiten naar eigen zeggen niet. Ze zijn de mannen op het spoor gekomen via informatie van Franse collega’s.

Tot nu toe zijn grote terreuraanslagen Duitsland bespaard gebleven. Maar de autoriteiten zijn zich ervan bewust dat zo’n aanslag ook in hun land denkbaar is en waarschuwen daar ook regelmatig voor.

Twee van de gearresteerde mannen zouden in 2015, met de opdracht van IS op zak, via Turkije en de zogeheten Balkanroute naar Duitsland zijn gekomen. De derde man zou al een jaar eerder in Duitsland zijn aangekomen.