Huizenblok in Urk verwoest door twee gasexplosies

Drie mensen zijn raakten gewond. Zes woningen verwoest of beschadigd.

Doordat de straten waar de explosie heeft plaatsgevonden momenteel opengebroken zijn, hebben de hulpdiensten moeite om ter plaatse te komen.
Doordat de straten waar de explosie heeft plaatsgevonden momenteel opengebroken zijn, hebben de hulpdiensten moeite om ter plaatse te komen. Foto ANP

In Urk is vrijdagavond blok van zes woningen deels verwoest, deels beschadigd door twee gasexplosies. Volgens de gemeente Urk zijn drie mensen gewond geraakt en naar ziekenhuizen in de omgeving overgebracht. De gemeente Urk meldde vrijdagavond op Twitter:

Twitter avatar Gemeente_Urk Gemeente Urk Grote gasexplosie woningen Grote Fok: Even na 18.00 uur vanavond heeft er een grote gasexplosie plaatsgevonden… https://t.co/rHD2POOtPg

Alle bewoners in een gebied van 200 meter werden geëvacueerd. Ze kregen later in de avond te horen dat ze terug naar huis mochten. Met uitzondering van de bewoners van de rij huizen in de straat direct achter de getroffen woningen. Indien nodig zorgt de gemeente voor slaapplaatsen.

Door wegwerkzaamheden in de buurt hadden hulpverleners grote moeite om ter plaatse te komen. De gemeente verzocht haar inwoners dan ook om weg te blijven van de getroffen woningen, zodat de hulpverleners hun werk konden doen. Het gemeentehuis in het vissersdorp was geopend voor mensen die behoefte hebben aan opvang.

Twee explosies

Urk werd vrijdagavond even na 18.00 uur opgeschrikt door een ‘grote’ explosie. Brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. Ook vloog een traumahelikopter in.

Toen de brandweer was gearriveerd, deed zich nog een tweede explosie voor, meldt de plaatselijke nieuwssite Het Urkerland. Bewoners van het blok van zes huizen waren toen echter al naar buiten gevlucht.

De brandweer kon de getroffen woningen, of wat daar van over was, vrijdagavond nog niet betreden om naar eventuele andere slachtoffers te zoeken. Het lijkt er echter op dat de meeste bewoners niet thuis waren toen de eerste explosie zich even na 18.00 uur voordeed.

Gaslek ontstaan door werkzaamheden aan het riool

Over de toedracht tot de explosie aan de straat Grote Fok schrijft Het Urkerland:

“De oorzaak is volgens een betrokkene een gaslek dat die middag ontstaan was als gevolg van graafwerkzaamheden. Op de Grote Fok wordt momenteel het riool vernieuwd. Bewoners waren in afwachting van monteurs. Vanwege een sterke gaslucht werden de woningen gelucht.”

En Omroep Flevoland vult aan:

“Volgens netbeheerder Liander is het gaslek ontstaan door werkzaamheden aan het riool. Daarbij werd een gasleiding geraakt, waardoor gas in het riool terecht is gekomen. Door de hoeveelheid vrijgekomen gas, ontstond een ontploffing. Het lek is gedicht. Door deze werkzaamheden hebben zo’n twintig omliggende woningen geen gas.”

De brandweer kon pas dichter bij de brand komen nadat het gas was afgesloten, meldt persbureau ANP. Een pas twee dagen geleden operationeel geworden Specialistisch Technisch Hulpteam (STH) uit Drachten kwam naar Urk om hulp te bieden. Zij doen nader onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van slachtoffers in de verwoeste woningen.

Twitter avatar TjerkLangman Tjerk Langman Grote brand na gasexplosie op #Urk https://t.co/XRE6LXL9LV