Dodental Duits noodweer stijgt naar tien

Een Duitse dijk net over de grens met Nederland lijkt het te houden. In Parijs haalt het Louvre uit voorzorg kunst uit de kelders.

Een luchtfoto van het overstroomde Duitse dorp Simbach am Inn.
Een luchtfoto van het overstroomde Duitse dorp Simbach am Inn. Foto Michaela Rehle/Reuters

Opnieuw heeft het noodweer in Duitsland een slachtoffer geëist. Het lichaam van een 65-jarige man werd donderdagavond gevonden in het Beierse Simbach am Inn, zo meldt de Duitse politie.

In totaal zijn er deze week tien mensen om het leven gekomen door zware regenval en overstromingen. Vier mensen kwamen om in Baden-Württemberg, terwijl er door hoog water in Beieren zes doden zijn te betreuren.

Het noodweer nam de afgelopen nacht iets af, maar er wordt weer hevige regen verwacht op vrijdagavond. In heel Noordwest-Europa is er sprake van overlast door het noodweer. Er vielen in zowel Frankrijk als Duitsland veel gewonden door de bliksem; gisteravond nog twee in Nordrhein-Westfalen.

In Parijs trad de Seine buiten zijn oevers door de aanhoudende regen. De beroemde musea het Louvre en Musée D’Orsay, die vlak naast de river liggen, hebben vandaag uit voorzorg hun deuren gesloten. Ook zijn de kelders, waarin kunst ligt opgeborgen, uit voorzorg ontruimd. In Nederland was er in een groot deel van de oostelijke en zuidelijke provincies sprake van overlast.

Duitse dijk niet doorgebroken

Het plaatsje Hamminkeln, vlak over de grens met Nederland, lijkt te worden behoed voor een ramp. De dijk die daar op het punt van doorbreken stond, lijkt het nu toch te houden, mede dankzij zeshonderd man die de dijk met 68.000 zandzakken versterkten.

Het waterpeil van de rivier de Issel, een bovenloper van de Oude IJssel in Nederland, was door de regen twee meter gestegen. Een doorbraak had de snelweg A3 deels onder water gezet. Daardoor zou verkeer tussen Arnhem en Oberhausen onmogelijk zijn geworden. Inmiddels is het waterpeil weer aan het dalen.