Djokovic eenvoudig naar finale Roland Garros

In de finale komt hij de Brit Andy Murray tegen, die vrijdag won van titelhouder Stan Wawrinka.

Djokovic bereikte vrijdag voor de vierde keer in zijn carrière de finale op Roland Garros.
Djokovic bereikte vrijdag voor de vierde keer in zijn carrière de finale op Roland Garros. Foto: Eric Feferberg / AFP

De nummer één van de wereld Novak Djokovic heeft zich vrijdag eenvoudig geplaatst voor de finale van tennistoernooi Roland Garros. In de halve finale was hij veel te sterk voor de 22-jarige Oostenrijker Dominic Thiem: 6-2, 6-1, 6-4. Hij neemt het in de finale op tegen Andy Murray, die Stan Wawrinka versloeg: 6-4, 6-2, 4-6, 6-2.

Vanaf de start greep Djokovic de als dertiende geplaatste Thiem bij de keel: diens eerste servicegame werd meteen gebroken. Djokovic wist Thiem nogmaals te breken en won de set simpel met 6-2. In de tweede set veranderde het spelbeeld niet: Thiem wist de Serviër slechts één game af te snoepen. De derde set leek aanvankelijk beter te verlopen voor Thiem, toen hij zowaar op een 3-0 voorsprong kwam. Djokovic herpakte zich echter snel en bepaalde de setstand op 6-4.

De Serviër reikte al drie keer eerder tot de finale op het Franse tennistoernooi: in 2012, 2014 en 2015. Roland Garros is het enige grand slamtoernooi dat hij nog nooit won. De 29-jarige Djokovic speelde tevens zijn dertigste halve grandslamfinale. Alleen Roger Federer (39 keer) en Jimmy Connors (31) lukten dat vaker.

Ook Murray naar finale

Ook de als tweede geplaatste Brit Andy Murray bereikte vrijdag de finale. Hij won in vier sets van de winnaar van vorig jaar, de 31-jarige Zwitser Stan Wawrinka: 6-4, 6-2, 4-6, 6-2. De Brit staat voor het eerst in de finale in Parijs.

Wawrinka kwam tegen de 29-jarige Murray niet in zijn spel en sloeg veel onnodige fouten. De Brit kon de eerste twee sets dan ook eenvoudig naar zich toetrekken (6-4, 6-2). Hoewel Wawrinka zich herstelde in de derde set (4-6), was zijn verzet gebroken toen zijn eerste servicegame in de vierde set meteen werd gebroken. Murray brak de Zwitser nog een keer en won de set met 6-2.