Die van 1995, die was pas rampzalig

Reportage: camping Waalstrand onder water De uiterwaarden staan blank en de camping loopt leeg. Toch valt het volgens bewoners in de streek eigenlijk wel mee.

Ondergelopen straat in het Brabantse Waalre.
Ondergelopen straat in het Brabantse Waalre.

Het heeft de treurige aanblik van een windmolenpark op zee. De campingplekken herken je alleen nog aan de elektriciteitspaaltjes die boven het water uitsteken. Camping Waalstrand, in het Gelderse Gendt, is ondergelopen als gevolg van de hevige regenval in Duitsland de afgelopen dagen. „Het water komt hier zeker 2,5 meter hoger dan normaal in deze tijd van het jaar”, zegt eigenaar Anciëlla Tap (49). „Kijk die golven!”

Waalstrand is de laatste camping die je langs de uiterwaarden tegenkomt voor de Duitse grens. En bij hoog water is het de eerste die onderloopt. „Wij zijn vooralsnog de enige camping in Nederland die deze keer is overstroomd.”

Zo’n 25 van de 50 caravans en tenten hebben ze naar huis moeten sturen, een prijzige grap, want onverzekerd. „Maar ja”, zegt mede-eigenaar Roger Cornelissen (48), „dat is nou eenmaal het risico van een camping op de uiterwaard.”

Het water heeft niet alle gasten weggejaagd. Aan de oprukkende oever is een tweetal caravans blijven staan: de echtparen Herfkens en Gudde. Ze bakken spiesjes en plakken ananas op hun minibarbecue. Een soort kabbelend ramptoerisme. „We zijn gewaarschuwd! Maar we willen het natuurgeweld zien”, zegt Agnes Herfkens (65). „We zijn gewaarschuwd!”, zegt haar man Jan. „Als het water verder stijgt, zijn we binnen vijftien minuten weg.”

Meetpunt Lobith aan de grens

Even verderop, bij het meetpunt Lobith aan de Duitse grens, is de hoogst voorspelde stand van de Rijn circa 12,35 meter boven Nieuw Amsterdams Peil (NAP). „Hoog voor deze tijd van het jaar, zeker”, zegt Rens Huuskes daar, dijkbeheerder van het Waterschap Rijn en IJssel. „Maar ook weer niet zo heel spannend. De uiterwaarden zijn hiervoor bedoeld.”

Vlak over de grens bij Hamminkeln dreigde donderdagavond een dijkdoorbraak van de Issel. Dat zou tot sluiting van de A3 kunnen leiden en alle verkeer tussen Arnhem en Oberhausen stremmen.

De grootschalige ontruimingen waar in de media voor werd gewaarschuwd, zijn niet nodig gebleken. Naast camping Waalstrand heeft ook het muziekfestival Free Your Mind, komend weekend te houden op een uiterwaard bij Arnhem, last ondervonden. Het terrein is gedeeltelijk onder water komen te staan en moet anders worden opgebouwd.

Dit is ’s winters een gebruikelijk niveau

Rens Huuskes Dijkbeheerder Waterschap Rijn en IJssel

Huuskes moet wel lachen om de paniekerige berichtgeving donderdag. „Dit valt gewoon nog onder business as usual. Onze dijken kunnen wel wat meer aan.” Hij geeft een korte rondleiding door het waterschapsdepot. Hier liggen zo’n 20.000 zandzakken opgeslagen. „Het water moet nog wel een paar meter hoger komen voor we die nodig gaan hebben.”

Het is volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat de vierde keer in zestig jaar dat het water in deze periode zo hoog komt. „Klimaatverandering kan er iets mee van doen hebben”, zegt Huuskes. „Dit is ’s winters een gebruikelijk niveau. Maar dan zijn de uiterwaarden niet in gebruik.”

Overvallen door het water word je overigens niet langs de Nederlandse rivieren. Door weersvoorspellingen weten de gebruikers van de uiterwaarden dagen van tevoren waar ze aan toe zijn. En verder helpt het als je de rivier een beetje kent, zegt Roger van camping Waalstrand. „Ik woon hier al mijn hele leven, ik ben opgegroeid met dit water.” Anciëlla: „Hij kan de rivier schrijven en lezen.”

Vergeleken met een paar jaar geleden stelt dit weinig voor, zeggen ze. Anciëlla haalt een collage van de muur: foto’s van vorige keren dat de camping blank stond. 1992, 1995, 2003, 2011, 2013. Die van 1995, bijvoorbeeld, díé was pas rampzalig. „Als je dan zat waar je nu zit, had je gewoon in het water gezeten.” En nu? „Over een dag of vijf is onze camping weer droog.”