OM vervolgt zeven verdachten voor het Vestia-schandaal

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt zeven verdachten in de langverwachte strafzaak rond het derivatenschandaal bij woningcorporatie Vestia in Rotterdam. Dat blijkt uit de dagvaarding die donderdag is vrijgegeven. De verdachten zijn gesommeerd aanstaande maandag te verschijnen bij de regiezitting in de Rotterdamse rechtbank.

Met 90.000 woningen was Vestia de grootste corporatie van Nederland. In 2012 viel Vestia bijna om door miljardenspeculatie met derivaten, rentecontracten. Kasbeheerder Marcel de V. van Vestia en tussenpersoon Arjan G. van adviesbureau Fifa verdienden circa 20 miljoen euro provisie. Toen de rente daalde door de eurocrisis eisten de banken meer onderpandbetalingen van de corporatie. De zaak eindigde voor Vestia met een verlies van zo’n 2,7 miljard euro.

Justitie verdenkt hoofdverdachte Marcel de V. van het heimelijk aannemen van ongeveer 10,4 miljoen euro, waar hij wel belasting over betaalde.

Zo’n 7,4 miljoen euro ging op aan de verbouwing van zijn woonboerderij in Hazerswoude-Dorp, zijn hypotheek, exclusieve wijnen, kleding en een geluids- en beeldinstallatie.

De tweede hoofdverdachte, Arjan G., wordt verdacht van het betalen van ruim 9,2 miljoen euro aan Marcel de V. Tussenpersoon Arjan G. gaf zichzelf in 2012 aan bij de politie toen het schandaal in de media kwam. Behalve Marcel de V. en Arjan G. worden nog vijf verdachten vervolgd, onder wie de ex-vrouw van G., voor het aannemen van een deel van het geld, en de vader van G., omdat hij een Zwitserse bankrekening voor zijn zoon zou hebben geopend om circa 3 miljoen euro te stallen. (NRC)