Opinie

    • Caspar Naber

Stelling van de week‘De echte Rotterdammer(t) bestaat niet'

Een echte Rotterdammer is in 010 geboren, zo zegt men. Maar 52 procent van de inwoners is dat niet. Toch voelen zij zich ook Rotterdammer. Omdat ze in de stad wonen. De stelling luidt: de echte Rotterdammer(t) bestaat niet.

Tanya Hoogwerf, raadslid Leefbaar Rotterdam: „Wie de film De Marathon heeft gezien, weet dat de stelling niet klopt. Geintje. Als geboren en getogen Rotterdamse kan ik mezelf al niet in een hokje plaatsen, laat staan stadgenoten. Leefbaar geeft iedereen de ruimte voor een eigen identiteit maar we verwachten wel dat je onze Nederlandse kernnormen en -waarden respecteert én hart hebt voor de stad. Oftewel: meedoen en niet lullen maar poetsen.”

Esther Janssen, wijvan010.nl en stadsambassadeur: „Een echte Rotterdammer komt hier vandaan. Kent het Calimero-gevoel van toen de stad nog niet hip was. Veel importbewoners liften nu mee op het succes van de stad en gaan er prat op dat ze er wonen maar daar heb ik moeite mee. Echte Rotterdammers zijn vooral rauw – zoals de stad na het bombardement en de arbeiderscultuur - en soms plompverloren. Ze klagen graag en hebben een mentaliteit van ‘we gaan het doen’, krijgen dingen voor elkaar door zich met anderen te verbinden.”

Nicole van Dijk, curator Museum Rotterdam: „Rotterdammers vormen een diverse groep mensen met een hang naar nostalgie, naar het imago van Rotterdam als stad van harde werkers met een no-nonsense mentaliteit. Zowel oude als nieuwe inwoners noemden dit in onze enquête tijdens de expositie ‘Echte Rotterdammers’ in 2014-2015.

„Die arbeidsmentaliteit zit diep geworteld. Vermoedelijk doordat jarenlang een bepaald type mensen naar Rotterdam trok: arbeiders. Rotterdammers zijn ook pragmatisch. Dat word je vanzelf in een samenleving met veel verschillende culturen. Dan kun je maar beter gewoon doen, je aanpassen en samen vooruit kijken.”

Roel Pot, Rotterdammer, tv-maker: „De echte Rotterdammer(t) bestaat niet. De echte Rotterdamse mentaliteit wel. Kankeren op alles – met grove scheldwoorden die buitenstaanders doen denken dat je ruzie hebt – en zelfs wanneer iemand je gelijk geeft daar weer tegenin gaan. Hard werken ook. Een sponsor van Excelsior verhuisde zijn bedrijf van Amsterdam naar Rotterdam omdat hij in 020 geen kloten verdiende omdat ze daar niet doorwerkten.

    • Caspar Naber