Biofysicus Gielen wordt nieuwe NWO-voorzitter

Biofysicus Stan Gielen (1952) wordt de nieuwe voorzitter van wetenschapsfinancier NWO. Die organisatie verdeelt jaarlijks zo’n 650 miljoen euro aan onderzoeksgeld over onderzoekers. Gielen volgt de natuurkundige Jos Engelen op, en start 1 januari 2017 in zijn nieuwe functie.

Gielen is momenteel hoogleraar biofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Biofys Radboud

Stan Gielen, de nieuwe NWO-voorzitter. Biofys Radboud

Daar is hij ook decaan van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Onder zijn bestuur zal NWO de ingrijpende reorganisatie moeten voltooien die vorig jaar is ingezet. Die reorganisatie is bedoeld om NWO’s veelbekritiseerde verkokering en versnippering aan te pakken. Aanvankelijk stuitte het reorganisatieplan uit 2014 op veel weerstand van wetenschappers en bedrijfsleven. Want de rol van wetenschappers bij het verdelen van onderzoeksvoorstellen dreigde te zeer beperkt te worden. Het plan is daarna aangepast.

Utrecht, Chicago, Los Angeles

Gielen in geboren in Breda. Hij studeerde experimentele natuurkunde in Nijmegen en promoveerde daar in de biofysica, in 1980. Hij werkte daarna in Utrecht, Chicago en Los Angeles. In 1988 werd hij hoogleraar in Nijmegen. Hij is sinds 2009 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Gielen woont in Groesbeek. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en één kleinkind.