Bestraft Japans jongetje na zes dagen teruggevonden

Het kind van 7 had steentjes gegooid naar auto’s en was voor straf achtergelaten in het bos.

Takayuki Tanooka, de vader van Yamato, nadat zijn zoon is gevonden.
Takayuki Tanooka, de vader van Yamato, nadat zijn zoon is gevonden. Foto Kyodo / Reuters

Een 7-jarig jongetje dat sinds zaterdag werd vermist in Japan is levend teruggevonden. Het kind was door zijn ouders voor straf achtergelaten in het bos en was vervolgens spoorloos verdwenen. Er was een grote zoekactie op touw gezet, maar uiteindelijk werd de jongen bij toeval gevonden door een militair.

De jonge Yamato werd zaterdag door zijn ouders bestraft omdat hij steentjes had gegooid naar voorbijgangers en auto’s. Ze brachten hem naar het bos en reden met de auto weg. Toen ze een paar minuten later terugkeerden om hun kind weer op te halen, bleek hij verdwenen.

Twitter avatar KjeldDuits Kjeld Duits Yamato’s parents meant to teach him a lesson
Instead they learned one
I hope they can overcome a decision that could have been fatal

Waarschijnlijk is Yamato zaterdagavond meteen gaan lopen. Na zo’n zeven kilometer vond hij onderdak in een quonsetloods, een gebouw dat door de luchtmacht gebruikt wordt voor trainingen. Er was water en een matras, maar geen voedsel, verlichting of verwarming. De Japanse omroep NHK maakte beelden van de plek waar Yamato wist te overleven.

Beren

Yamato verdween spoorloos in een bos op Hokkaido, een gebied waar beren voorkomen. Aan de zoekactie naar de jongen werkten zo’n 180 mensen mee. Zaterdag zouden de reddingsdiensten hem opgeven.

Uiteindelijk werd Yamato ontdekt door een militair, die in de loods een training wilde voorbereiden. Toen die de deur opende, zag hij de jongen en vroeg hem “Ben jij Yamato?”.

Koud, uitgedroogd en hongerig

Na zijn vondst is Yamato per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn lichaamstemperatuur bleek aan de lage kant en hij was enigszins uitgedroogd. Ook had hij sinds zaterdag niets gegeten. Hij is inmiddels herenigd met zijn ouders. De vader van de jongen bood hem en anderen die door de vermissing hinder hadden ondervonden huilend zijn excuses aan.

De vermissing van Yamato hield veel Japanners de laatste dagen bezig, vertelt NRC-correspondent Kjeld Duits:

“De afgelopen dagen waren er een heleboel boze reacties: hoe konden die ouders dat doen, wat dom. Vandaag zijn de mensen vooral heel erg blij. Ook is er veel bewondering voor het jongetje, voor het feit dat hij zo’n enorm taaie knul is die het een hele week heeft volgehouden. Een persoon schreef op Twitter: ‘Je bent de toekomstige Rambo.’”

Opmerkelijk is dat Yamato een moederskindje is. De jongen sliep nooit alleen, maar altijd bij zijn ouders of grootouders in bed.