Sprinters bijna in Rio

De Nederlandse sprinters hebben een grote stap naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gezet met hun zege op de 4x100 meter in de Diamond League in Rome.

De estafetteploeg, bestaande uit het viertal Churandy Martina, Solomon Bockarie, Hensley Paulina en Patrick van Luijk, noteerde donderdagavond een tijd van 38,44 seconden. Daarmee klokten de Nederlanders de zesde tijd van het jaar. Daarmee is de ploeg vrijwel zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio, want een plek in de top zestien van de wereld is vereist bij het sluiten van de kwalificatietermijn in juli.

Het sprintkwartet zat niet ver af van het Nederlands record van 38,29, dat de mannenploeg in 2012 realiseerde bij de Olympische Spelen in Londen. De ploeg bestond destijds uit de atleten Martina, Van Luijk, Brian Mariano en Giovanni Codrington. Zij haalden de olympische finale en eindigden daarin als zesde. (ANP)