Collectieve claim tegen ASR week voor beursgang

Volgens Woekerpolis.nl heeft ASR 1,1 miljoen woekerpolissen verkocht, wat neerkomt op 5 miljard euro.

Het hoofdkantoor van verzekeraar ASR.
Het hoofdkantoor van verzekeraar ASR. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Vereniging Woekerpolis.nl heeft een week voor de beursgang van ASR de verzekeraar gedagvaard. ASR heeft volgens de claimorganisatie de afgelopen jaren 1,1 miljoen woekerpolissen verkocht en schat de schade hiervan op 4.500 euro per polis, wat neerkomt op 5 miljard euro. Woekerpolis.nl wil dat klanten hiervoor gecompenseerd worden.

Volgens de vereniging heeft ASR onder meer met het ABC Spaarplan misleidende rekenvoorbeelden gebruikt in de offertes. Daardoor konden de eindbedragen nooit gehaald worden en zij waren structureel zo’n 10 procent te hoog.

Het kenmerk van een woekerpolis is dat hij minder oplevert dan de verzekeraar bij afsluiting beloofde. Eerder schreef NRC dat het nog erger kan: sommige polissen worden elk jaar minder waard, terwijl de polishouder wel geld blijft inleggen. In totaal zijn er minstens 250.000 van dit soort ‘leeglooppolissen’.

Naar de beurs

Vorige week werd bekend dat een eerste pakket aandelen van ASR op 10 juni naar de Amsterdamse beurs wordt gebracht. Die aandelen moeten de overheid 1 tot 1,3 miljard euro opleveren. Ab Flipse, voorzitter van Woekerpolis.nl, laat in een reactie op de website van de vereniging weten dat “hij beseft dat de procedure ASR slecht uitkomt”. Omdat de claim die de vereniging indient bijna vijf miljard euro is en daarmee dus groter is dan het eerste pakket aandelen.

Eerder schreef NRC dat de staat de verkoop overigens op het laatste moment nog kan afblazen, als de omstandigheden op de beurzen ineens heel ongunstig zouden zijn. Maar zo’n last minute-afgelasting gebeurt zelden. Het leidt tot gezichtsverlies voor de verkopende partij en beleggers zullen bij een nieuwe aankondiging sceptisch zijn. in een verklaring aan persbureau ANP laat ASR weten dat de dagvaarding geen effect heeft op de voorbereidingen van de beursgang.