240 uur taakstraf voor ‘jihadvader’ uit Huizen

De man hoorde bij een van de twee ‘jihadgezinnen’ die twee jaar geleden waren gearresteerd.

Foto ANP/LEX VAN LIESHOUT

Wegens het voorbereiden van deelname aan Islamitische Staat (IS) heeft een 32-jarige man uit huizen 240 uur taakstraf gekregen. Tevens krijgt hij negen maanden voorwaardelijk. De man kwam in 2014 in het nieuws toen hij en zijn vrouw werden aangehouden omdat ze van plan zouden zijn om naar Syrië af te reizen. Ook een ander gezin uit Huizen zou volgens de AIVD dat plan hebben gehad, maar in beide gevallen was daar geen bewijs voor.

De Huizenaar moest als enige voor de rechter verschijnen; het Openbaar Ministerie vond dat er onvoldoende bewijs was dat hij lid was van IS, maar meende wel dat er sprake was van “het bevorderen of voorbereiden van misdrijven met een terroristisch oogmerk”. Het OM eiste daarom twintig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Deelname aan de jihad achtte de rechter in Utrecht niet bewezen, maar wel deelname aan de voorbereiding. De Huizenaar had spullen aangeschaft voor zijn broer, die eerder naar Syrië was afgereisd en daar vorig jaar om het leven kwam. Van hem was bekend dat hij meevocht aan de kant van IS, en de spullen zouden daarom gebruikt kunnen worden voor de strijd van IS. De man beweerde dat de aankopen bedoeld waren om zijn broer in Syrië op te zoeken. De spullen hebben het land overigens nooit bereikt.

Kinderen uit huis geplaatst

De zaak rondom de twee ‘jihadgezinnen’ leidde tot veel ophef. De kinderen van de verdachten werden uit huis geplaatst omdat de Raad voor de Kinderbescherming wilde onderzoeken of zij wel veilig waren, zelfs als het geen OM niet tot vervolging overging. Dit werd gezien als in een ernstige inbreuk op de rechten van de ouders.

Bij de bepaling van de strafmaat nam de rechter mee dat de dochter van de man uit huis is geplaatst en dat hij zijn baan door de kwestie heeft verloren.