brieven over racisme

Niet pamperen

Asscher noemt de reacties op Facebook naar aanleiding van Sylvana Simons’ keus voor de ‘Turkse’ partij Denk walgelijk en racistisch (NRC 28/5).

Hij stelt: „Racisme komt voort uit vooroordelen en die verdwijnen pas als als je je ervan bewust bent”. Ben ik met hem eens, maar dat geldt ook voor hem. Ik vind dat hij een vooroordeel heeft wat racisme betreft. Het moet mogelijk zijn kritiek te geven, ongeacht huidskleur. Simons is een vrouw die zich vaak in het middelpunt van de belangstelling plaatst. Niet iedereen neemt haar dat in dank af. Als je je dan ook nog aanmeldt bij een partij als Denk, kun je felle reacties verwachten. De bewering dat die fel en grof waren omdat Sylvana gekleurd is, is onbewijsbaar. Mensen met een huidskleur moeten niet gepamperd worden, maar net als iedere andere Nederlander kritiek kunnen aanvaarden.

Amsterdam

Ook douane doet het

Etnisch profileren gebeurt ook bij nationale grenzen. Bijna elke keer als ik terugkom naar Nederland, word ik bij de douane gecontroleerd. Als ik om me heen kijk, zie ik relatief weinig blanke mensen die ook worden gecontroleerd. Ik reis liever met mijn blanke partner, dat maakt de kans op controle kleiner, leert mijn ervaring. Ik voel me op die momenten behandeld als een tweederangs Nederlander. Ik waardeer het eerlijke antwoord van de Zwolse politiechef aan rapper Typhoon; hij geeft toe dat kleur een rol speelt. Vraag aan de douane: waarom worden ik en anderen van kleur zo vaak gecontroleerd?

Yiu Fai Chow, Hongkong

    • Tom G. F. Visser
    • Amsterdam
    • Yiu Fai Chow, Hongkong