107 migranten omgekomen bij schipbreuk voor Libische kust

De boot waarmee de vluchtelingen de oversteek wilden maken, werd donderdag gevonden.

Migranten, voor de kust van Libië door een schip van Artsen zonder Grenzen opgepikt op 30 mei, vlak voor hun aankomst in de Sardijnse havenstad Cagliari.
Migranten, voor de kust van Libië door een schip van Artsen zonder Grenzen opgepikt op 30 mei, vlak voor hun aankomst in de Sardijnse havenstad Cagliari. Foto Gabriel Bouys / AFP

Bij een schipbreuk op de Middellandse Zee zijn 107 migranten om het leven gekomen. Een woordvoerder van de Libische marine laat tegenover persbureau AP weten dat de lichamen vrijdag werden gevonden vlak voor de Libische kust.

De boot waarmee de migranten de oversteek wilden maken, werd volgens de Libische kustwacht donderdag al gevonden nabij Zuara. Het schip kapseisde waarschijnlijk woensdag. Volgens de woordvoerder van de Libische marine is de kans groot dat het dodental nog verder oploopt, omdat op dergelijke boten plaats is voor meer dan 125 mensen.

De woordvoerder uitte tegenover AP zijn frustratie over de vluchtelingenaanpak van Europa: “Het enige wat Europa doet is de lichamen tellen.” De afgelopen weken proberen steeds meer bootvluchtelingen de oversteek te maken van Libië naar Italië. In een week tijd zijn ongeveer 11.000 bootvluchtelingen opgepikt door de vele schepen in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Sicilië. 880 migranten verdronken. Daarbij ging het om Afrikanen die probeerden Europa te bereiken.

Griekenland

Hoewel het aantal migranten dat via Griekenland Europa probeert te bereiken sinds de Turkije-deal sterk is teruggelopen, zijn vrijdagochtend voor de kust van Kreta 340 migranten gered nadat ze schipbreuk hadden geleden. Vier bootvluchtelingen kwamen om het leven.