Zware regen: wegen dicht, uiterwaarden ondergelopen

In de uiterwaarden bij Lobith wordt het vee weggehaald. Op de A74 ligt een berg modder.

De A74 vanuit Duitsland is bij Venlo dicht. Door de overvloedige regen van de afgelopen dagen is daar is een talud weggespoeld en alle modder, stenen en zand zijn op de weg terechtgekomen.
De A74 vanuit Duitsland is bij Venlo dicht. Door de overvloedige regen van de afgelopen dagen is daar is een talud weggespoeld en alle modder, stenen en zand zijn op de weg terechtgekomen. Foto ANP Track 88

De zware regenval van woensdag en donderdag heeft geleid tot problemen op de wegen in Limburg en Brabant. De verkeersdiensten melden dat onder meer provinciale wegen moesten worden afgesloten. Ook is de A74 tussen de Duitse grens en knooppunt Tiglia bij Tegelen de hele dag dicht, nadat een stuk van een talud was weggespoeld.

Op foto’s is te zien hoe de A74 bij de Nederlands-Duitse grens over tientallen meters is bedekt met een dikke laag modder en water. Volgens de VID gaan de opruimwerkzaamheden naar verwachting tot 18.00 uur vanavond duren. Wel lukte het om donderdagmiddag een rijstrook te openen. Ook de A73 tussen Maasbracht en Nijmegen was enige tijd dicht. Rijkswaterstaat meldt dat ook daar een deel van het talud weggespoeld was. Die werkzaamheden werden echter vrij snel afgerond, waarna de weg weer open kon.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat #A74 M’Gladbach►Venlo. De huidige situatie, dit gaat nog de gehele dag duren om op te ruimen. (bron: @Du_Knitter) https://t.co/Vy9GZ2FLyJ

De provinciale wegen die in Brabant en Limburg werden afgesloten zijn de N279, de N396 en de N297. De problemen waren donderdagmiddag grotendeels verholpen.

Ook op andere plaatsen werden donderdagochtend wegen afgesloten. De A7 bij de Afsluitdijk ging dicht in verband met een technische storing en de A67 was enige tijd afgesloten omdat er paarden over de weg liepen.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat #A7 thv de Afsluitdijk is de weg in beide richtingen dicht ivm een technische storing. Verkeer in beide ri via (A7, A6, A1 vice versa).

Problemen in de uiterwaarden

Door de zware regenval staat het water in de Rijn uitzonderlijk hoog. Bedrijven die in de lage uiterwaarden actief zijn, zoals bijvoorbeeld boeren die er hun vee laten grazen of campinghouders, moeten daardoor volgens Rijkswaterstaat mogelijk ontruimen.

Vanochtend bereikte de Rijn bij Lobith de grens van 12 meter boven NAP, waardoor gebieden onder kunnen lopen. Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil blijft stijgen en vrijdagochtend een hoogtepunt bereikt van 12,35 meter. Dergelijke standen zijn niet ongebruikelijk in de winter of het najaar, maar zeer zeldzaam in het voorjaar. Het is volgens Rijkswaterstaat de vierde keer sinds 1970.

Voor zover bekend wordt tot nu toe alleen vee weggeleid uit de uiterwaarden bij Lobith zelf. Andere gebieden die bedreigd worden, zijn onder meer in gebruik voor feesten, festivals en campings. “Campinghouders leven daarmee. Ze weten dat ze de waterstanden in de gaten moeten houden en dat ze eventueel moeten ontruimen”, laat Rijkswaterstaat weten.

Door de hoge stand van de Rijn, staat ook uitzonderlijk veel water in de IJssel, de Lek en de Waal. De laatste keer dat het water in de rivier zo hoog stond in het voorjaar of de zomer was in 2013.

In de loop van donderdag verwacht het KNMI nog meer regen. Voor de oostelijke helft van het land geldt code geel wegens onweersbuien.

    • Bastiaan Nagtegaal