Recensie

Waargebeurd sprookje over het idool uit Gaza

Ze zijn de hele dag aan het rennen: Mohammad, zusje Nour en hun vriendjes. Ze willen muziek maken, een band beginnen, en racen van hot naar her om geld voor instrumenten te verdienen. Eigenlijk een tamelijk idyllische jeugd, al vergeet je door de puinhopen waar ze overheen klimmen nooit dat we in Gaza zijn.

Die locaties wortelen de film overtuigend in de politieke realiteit. Dit is niet zomaar een kindertijd. Dit is een belegerde jeugd, waardoor hun oh zo normale kinderdromen ook groter dan het leven worden. The Idol, de nieuwe film van Hany Abu-Assad (Oscarnominaties voor zijn vorige films Paradise Now en Omar), vertelt het verhaal van Mohammad Assaf, in 2013 winnaar van de Arabische Idols: hoe een gewoon jongetje een symbool van hoop kon worden. Een waargebeurd sprookje.

Het is ook een coming-of-ageverhaal waarin soms iets te veel nadruk ligt op de waargebeurde elementen die in een Amerikaans script goed van pas zouden komen: ziek zusje, obstakels bij het bereiken van de finale in Kairo. Maar door de hele film op bestaande locaties op te nemen, scheert The Idol behoedzaam langs zoetsappigheid. Het is een geweldige geschiedenis, met veel humor verteld. Met name de scènes met de kinderen zijn ijzersterk, al blijft de film daar iets te lang hangen. Maar wie wil er nou afscheid nemen van zijn dromen?

    • Dana Linssen