VN-Veiligheidsraad bijeen over voedseldroppings Syrië

Woensdag bereikte een hulpkonvooi van 36 vrachtwagens de stad Daraya, die al jaren was verstoken van hulp.

Medewerkers van de VN in Daraya.
Medewerkers van de VN in Daraya. AP

De VN-Veiligheidsraad gaat vrijdag praten over eventuele voedseldroppings in Syrië. De VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben de VN dringend verzocht om te beginnen met het droppen van voedsel boven de belegerde delen van het land, zo schrijft de BBC.

Volgens de landen is het de Syrische overheid niet gelukt om zelf voldoende hulp op touw te zetten. Vorige maand riep de International Syria Support Group al op om direct met voedseldroppings te beginnen als hulpkonvooien niet zouden worden toegelaten. Nederland maakt ook deel uit van die overleggroep.

Woensdag bereikte een hulpkonvooi van 36 vrachtwagens voor het eerst in jaren Daraya, een voorstad van Damascus die wordt belegerd door troepen van president Assad. Er was zware internationale druk nodig op het Syrische regime om de vrachtwagens toe te laten.

In de vrachtwagens zaten medicijnen, vaccins, babyproducten en voeding voor kinderen, maar niet of nauwelijks voedselpakketten. Waarom die nog niet geleverd worden, werd niet direct duidelijk. De VN schatten dat er nog vierduizend tot achtduizend mensen in Daraya wonen. De stad was al sinds 2012 van hulp verstoken. De Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft noemde de hulp “onvoldoende en te laat”.

Anders dan gepland

Een ander hulpkonvooi – wel met voedsel – bereikte woensdag rebellenbolwerk Mouamiya, een plaats die ook dichtbij Damascus ligt. Volgens bewoners hadden zij in februari voor het laatst hulp ontvangen.

In februari werd voedsel gedropt boven de oost-Syrische stad Deir-ez-Zor, die werd belegerd door terreurbeweging Islamitische Staat. De operatie verliep niet zoals gepland. Van de 21 pallets die via parachutes naar beneden kwamen, waren er vier beschadigd en zeven geland op een strook niemandsland. Tien pallets waren vermist. In totaal wonen er volgens schattingen van de VN wonen 592.700 mensen in belegerde delen in Syrië.

    • Liza van Lonkhuyzen