Veel aanmeldingen opkoopregeling bevingsgebied

en huis in het Groningse dorp Doodstil is zwaar beschadigd door de aardbevingen.
en huis in het Groningse dorp Doodstil is zwaar beschadigd door de aardbevingen. Foto: Kees van de Veen

Drie keer zoveel huiseigenaren als voorzien hebben zich aangemeld voor een proef met een opkoopregeling in het aardbevingsgebied in Groningen. Terwijl de Nationaal Coördinator Groningen geld beschikbaar heeft om ongeveer vijftig huizen op te kopen, willen 176 gedupeerde huizenbezitters hier aanspraak op maken.

Dat laat de nationaal coördinator Hans Alders vanochtend weten. Het gaat om een proef waarbij zo’n vijftig onverkoopbare en/of beschadigde woningen in hartje gasbevingsgebied worden opgekocht. Daarvoor is tien miljoen euro beschikbaar gesteld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij ( NAM). Huizen worden aangekocht tegen 95 procent van de taxatieprijs.

Hans Alders gaat de komende maand zelf met een burgemeester, een makelaar en een oud-directeur van een woningbouwcorporatie bepalen welke huiseigenaren met de proef mogen meedoen. Ze moeten hun huis minimaal een jaar te koop hebben staan en kampen met bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld omdat ze naar een verpleeghuis moeten of een baan hebben gekregen aan de andere kant van het land. 115 van de 176 huizenbezitters voldoen aan deze uitgangspunten.

Groningers zien geen toekomst in bevingsgebied

Gedupeerde Groningers, de Groninger Bodem Beweging voorop, vragen al jaren om een opkoopregeling. Huiseigenaren zitten gevangen in moeilijk verkoopbare, vaak beschadigde huizen. Drie op de tien willen verhuizen als de leefbaarheid niet snel verbetert, constateerde de TU Delft in januari. Alleen: dat lukt niet doordat de woningmarkt vastzit. De onderzoekers adviseerden woningen op te kopen, zoals gebeurt in het Noord-Brabantse Moerdijk, middenin groeiend industriegebied.

Maar daaraan willen bestuurders in Groningen en ook minister Kamp (Economische Zaken, VVD) hun handen nog niet branden. Voordat je het weet, verstoor je de woningmarkt en lopen de dorpen leeg. In combinatie met krimp zorgen de aardbevingen in Noordoost-Groningen voor „een giftige cocktail voor de toekomst”, schreven de Delftse onderzoekers.

    • Wubby Luyendijk