Turkse premier noemt Duitse genocide-stemming ‘beproeving’

De Bondsdag stemt over een resolutie waarin de moord op honderdduizenden Armeniërs “genocide” wordt genoemd.

De Turkse premier Yildirim.
De Turkse premier Yildirim. Foto Petros Karadjias / AP

Als het Duitse parlement de resolutie aanneemt waarin de moordpartij in 1915 van Armeniërs officieel wordt aangemerkt als genocide, is dat een beproeving van de vriendschappelijke band tussen Turkije en Duitsland. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim gezegd op een bijeenkomst van de AK-partij, meldt persbureau Reuters. Over de resolutie wordt donderdag gestemd in de Bondsdag.

Volgens Yildirim zou het een “irrationeel” besluit zijn om de resolutie aan te nemen. Toch lijkt er brede steun te zijn: Merkels CDU/CSU, de sociaal-democratische SPD en de Groenen zijn voor, meldt AP. De stemming werd het afgelopen jaar meerdere malen uitgesteld.

Lees meer over de controverse rond de term “genocide”: De Armeense kwestie

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werden Armeniërs uit Anatolië door de Ottomaanse autoriteiten gedeporteerd naar de Syrische woestijn. Honderdduizenden mensen kwamen om het leven door de ontberingen, moordpartijen en aanvallen. De schattingen over het precieze aantal doden lopen sterk uiteen. De meeste historici houden het op 800.000 tot een miljoen, maar er wordt ook gesproken van 1,5 miljoen. De Turkse regering ziet de doden niet als slachtoffers van genocide, maar van een burgeroorlog.

De stemming in de Bondsdag komt op een voor Merkel moeilijk moment, nu de verhoudingen tussen Duitsland en Turkije volop in de aandacht staan. Er ontstond grote ophef over de steun die Merkel uitsprak voor de rechtszaak tegen komiek Jan Böhmermann naar aanleiding van diens “smaadgedicht”. Merkel wordt verweten dat ze dat deed met het oog op de vluchtelingendeal met Erdogan. Een Duitse rechter heeft bepaald dat grote delen van het gedicht inderdaad niet herhaald mogen worden.

    • Bastiaan Nagtegaal